Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Április 1-jétől alacsonyabb lesz az üzemanyag jövedéki adója


Április 1-től a gázolaj esetében literenként tíz forinttal, a benzin esetében literenként öt forinttal kevesebb lesz a jövedéki adó – közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

FORRÁS: AFP/WAKIL KOHSAR

A kormány a családok, a háztartások és a vállalkozások érdekét szem előtt tartva az európai jövedékiadó-emelési trendet egyedi módon alkalmazza.

Az Európai Unióban egyedülálló magyar megoldás lényege az, hogy
CSAK AKKOR EMELKEDIK A JÖVEDÉKI ADÓ MÉRTÉKE, HA ALACSONY A KŐOLAJ VILÁGPIACI ÁRA
– hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Az új adómeghatározás új rendszere kifejezetten védi a fogyasztókat a drasztikus áremelkedéstől, hiszen a magasabb adómérték – szemben egy egyszeri adómérték-emeléssel – csak akkor van érvényben, amikor a nettó árak alacsonyak. Amennyiben a kőolaj világpiaci ára tartósan az 50 amerikai dollár/hordó érték felett alakul, a következő negyedévtől automatikusan visszaáll a korábbi, alacsonyabb adómérték.

Most éppen ez történt: 2021 első negyedévében 60 dollár fölé emelkedett az egy hordónyi kőolaj világpiaci átlagára, így jövő hét csütörtökön a gázolaj jövedéki adója literenként 110,35 forintra, a benziné 120 forintra csökken – részletezte az államtitkár.

MTI