Közzétette - Kategória - Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye krónikája, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei bünügyi krónikái

Apokaliptikus, orkán erejű széllökést mértek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében


Orkán erejű széllökést is regisztráltak a vasárnapi zivatarok során; az előzetes adatok alapján a napi szélrekord is megdőlt – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) hétfőn.

Képünk illusztráció

Azt írták: vasárnap több hullámban érkeztek a záporok és zivatarok, amelyeket egy hullámzó frontrendszer meleg- majd hidegfronti visszahullámzása gerjesztett.

A METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT AUTOMATA SZÉLMÉRŐJE TISZAVASVÁRIBAN 121 KILOMÉTER/ÓRÁS MAXIMÁLIS SZÉLLÖKÉST IS MÉRT.

Ez már orkánnak számít és – az előzetes adatok szerint   ez lehet az új augusztus elsejei szélrekord. A térségben viszont akár ennél nagyobb széllökések is előfordulhattak – tették hozzá. A tegnapi viharról a Facebookon egy radaranimációt is közöltek:

Tiszavasvári mellett még Nyíregyháza Napkor állomáson, a Veszprém megyei Kab-hegyen, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunmadarason és a Csongrád-Csanád megyei Kiszomboron mértek még 100 kilométer/órásnál erősebb széllökéseket.

Az OMSZ arra is kitért, hogy a cellák gyors mozgása miatt most jelentős csapadék csak az északi, valamint a nyugati megyékben hullott. Ábrájuk szerint a Nógrád megyei Mihálygergén csaknem 40 milliméternyi eső hullott le vasárnap.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint zivatarveszély miatt jelenleg Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. Azt írták: napközben az északkeletei megyékben alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket intenzív csapadék, jégeső és erős vagy viharos (kis eséllyel 75 kilométer/órásnál erősebb) szél kísérhet.