Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Amit még ma is sokan érezhetnek: itt a hosszú Covid 12 leggyakoribb tünete


Amerikai kutatók közel tízezer beteg adatai és tesztjei alapján összegezték, melyek a koronavírus-fertőzés után akár hónapokkal, évekkel később is érezhető hosszú Covid tucatnyi leggyakoribb tünete – írja a Hvg.hu.

Fotó: WEBBeteg.hu

A kutatók a koronavírus-járvány kitörése óta próbálják pontosan meghatározni, mi is az a hosszú Covid, és milyen tünetei vannak. Ez cseppet sem egyszerű feladat, ugyanis a tüneteket sok minden befolyásolhatja az életkortól egészen az alapvető egészségi állapotig.

Eddig több mint 200 tünetről feltételezték, hogy összefüggésbe hozható vele, amerikai kutatóknak azonban most sikerült meghatározniuk a 12 leggyakoribbat – írja az IFLScience az amerikai JAMA orvosi lapban publikált tanulmányra hivatkozva.

A kutatók közel tízezer beteg adatait nézték át: közülük 8646 ember volt koronavírusos, 1118 pedig nem. A betegek közül mindenkit kikérdeztek a tünetekről, majd a válaszaikat pontozták. Ezek után megnézték, melyik az a 12, amelyek a leggyakrabban fordulnak elő a válaszokban. A lista az alábbiak szerint alakult:

 1. szaglás/ízérzékelés elvesztése (8 pont)
 2. terhelés utáni rosszullét (7)
 3. krónikus köhögés (4)
 4. agyköd (memóriaproblémák) (3)
 5. szomjúság (3)
 6. erős szívdobogás (2)
 7. mellkasi fájdalom (2)
 8. fáradtság (1)
 9. szexuális vágy vagy teljesítőképesség elvesztése (1)
 10. szédülés (1)
 11. emésztőrendszeri problémák (1)
 12. mozgáskoordinációs problémák (1).

A kutatók hangsúlyozzák, a vizsgálatot lehetett volna még pontosítani például azzal, hogy figyelembe veszik az életkort, nemet, vagy épp azt, hogy kinek milyen egészségügyi problémái voltak a koronavírus-fertőzés előtt. Ettől függetlenül a mostani eredmény igen beszédes, és érdemes lesz erre alapozva további kutatásokat folytatni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük