Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Államtitkár: Ha lesz uniós forrás, lesz jövő az egészségügyi szakdolgozóknak


Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) kongresszusán azt mondta, hogy a kormány emelné a dolgozók bérét, de az Európai Uniótól érkező források nélkül erre nincs lehetősége a költségvetésnek.

MTI/Komka Péter

Ugyan konkrétumok nélkül, de béremelést ígért az egészségügyi dolgozóknak Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a MESZK pénteki kongresszusán. A probléma az egyik legégetőbb, mivel az orvosok és szakdolgozók jövedelme közötti különbség már 3-4-szeresre nőtt, miközben eddig is kétszeres volt a különbség. Azonban kár lenne a kormánytól gyors beavatkozást várni: egyrészről az egészségügy átalakításáról szóló javaslat legkorábban októberben kerülhet szavazásra a parlamentben, másrészről Takács szerint addig nincs lehetőség a szakdolgozók béremelésére, amíg nincs megállapodás az Európai Unióval a hétéves költségvetés kifizetéseiről. Ezt jelenleg a jogállamisági mechanizmus miatt függesztették fel, a partnerségi megállapodást sem sikerült aláírni, ami akár 1500 milliárd forinttal is megrövidítheti az idei évben a büdzsét.

Az államtitkár elismerte, hogy ugyan az Európai Unió nem az egészségügyi bérekre adja a pénzt, de az onnan érkező forrás növelné a kormány mozgásterét. Egyelőre azonban nem látszik egyhamar megegyezés a forrásokról, mivel az Európai Bizottságnak ugyan rengeteg ajánlást tett a kormány, de a közbeszerzési rendszer teljes átalakítását várnák el, és a Napi.hu korábbi információi szerint egyelőre nem tartják elégségesnek az Orbán Viktor vezette kabinet lépéseit. Brüsszelben azt tartják reálisnak, hogy 2023 első negyedévének végére utalhatnak csak támogatásokat.

Népszava beszámolója szerint Takács Péter arról beszélt a munkaerőhiány és finanszírozás gondjait tűzoltással is meg lehet oldani: azt javasolja a kormánynak, hogy még az új ágazati finanszírozási rendszer tervezett januári bevezetése előtt három területet vegyenek ki az év végig hatályos átlagfinanszírozásból:

  • a betegszállítást,
  • az otthoni szakápolást és
  • a már állami monopóliummá tett mesterséges megtermékenyítést.

A felszabaduló forrásokból rendezhetők a finanszírozási problémák az egészségügyben és pótlékokkal javítható a szakápolók bérezése. Bár ehhez is hozzányúlna az államtitkár, szerinte bár 20-25 ezer szakápoló hiányzik, az sem megfelelő, hogy mintegy 75 jogcímen utalnak ki különféle bérkiegészítéseket a szakdolgozóknak, ezért radikálisan szűkítenék a helyi kórházi vezetők által megítélhető pótlékok körét.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.