Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Államosítanák a járóbeteg-ellátást – Hétvégéig kell nyilatkozniuk a polgármestereknek, hogy átadják-e őket


Hétvégéig kell nyilatkozniuk az önkormányzatoknak arról, hogy átadják-e szakrendelőiket az államnak, ez derül ki a polgármestereknek küldött levélből, ami a Népszavához is eljutott. „A szakrendelők állami átvétele lehetőséget jelent járóbeteg szakellátási feladatok hatékonyságának növelésére, a betegutak egységesítésére és a várakozási idők rövidítésére” – olvasható a levélben.

A lap szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) január óta gyűjti a 136, nem állami tulajdonban lévő járóbeteg-ellátó intézmény adatait, Takács Péter egészségügyért felelős belügyi államtitkár egy szeptemberi szakmai fórumon elismerte, hogy a szakrendelők államosításának ötlete az övé, de azt is mondta, hogy ha az önkormányzati szakrendelők építészeti, műszaki, betegforgalmi és kihasználtsági felméréséből az derülne ki, hogy nem jó ötlet az államosítás, akkor ő nem fogja azt erőltetni.

Soproni Tamás, Terézváros ellenzéki polgármestere a lapnak azt mondta, szerinte buta döntés lenne az államosítás, mert a szakrendelő működési költségeinek, eszközbeszerzéseinek mintegy 15 százalékát most az önkormányzat biztosítja. Soproni azt mondta, csak az elmúlt három évben – részben az önkormányzat segítségével – jelentősen megújult a műszerpark a szakrendelőkben.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük