Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Akár többmilliós bírságra is számíthat, ha zöld hulladékot éget a kertjében- Ezért tilos!


Az 549/2020. (XII. 2.) Kormányrendelet értelmében 2021. január 1. óta a zöldhulladék égetése országosan tilos a kertekben. Aki mégis megteszi, az akár százezres bírságra is számíthat. Hatályos az Országos Tűzvédelmi Szabályzat is, melynek értelmében a kiszabható bírság 10-20 ezer forinttól akár 3 millióig is terjedhet a kockázatoktól függően.

Miért nem szabad a kertben falevelet égetni?

A tiltás oka, hogy a zöldhulladék – nemcsak a falevél, de például a lenyírt fű vagy a lemetszett ágak – égetésével elképesztően sok, a környezetre és az emberi egészségre káros anyag kerül a levegőbe.

A Levegő Munkacsoport számításai szerint 100 kg avar elégetésével 5-7 kg szén-monoxid, 1,7-4,9 kg PM10, azaz 10 mikrométernél kisebb levegőben lebegő részecske, 1,5-2 kg szénhidrogén, 20 gramm nitrogén-oxid, 3,6 gramm metil-etil-keton, 3,3 gramm etil-benzol, 6,8 gramm sztirén, 3,3 gramm fenol, és kis mennyiségű dibenzo-furán, valamint benz-a-pirén is kerül a levegőbe.

Ezek egyenként is rendkívül ártalmasak, együttvéve azonban különösen sok panaszt és akár tartós kárt is okoznak a szervezetben. Nemcsak közvetlenül tapasztalható hatásuk van, mint a fejfájás, szédülés, émelygés, az érzékek csökkenése, a szem- és légzőszervi irritáció, vagy éppen az asztmatikus tünetek, hanem tartósak is, mint a koszorúér-problémák, rendellenességek a szív, a máj, a vese és a tüdő működésében, az immunrendszer gyengülése, a hormontermelés zavarai, a vérképzés rendellenességei. Mindezeken túl emelhetik a szívinfarktus és az agyérgörcs kockázatát, és reprodukciós gondokat is előidézhetnek. A legapróbb részecskék egyébként akár 20 perc alatt a véráramba jutnak, és fokozzák a vérrögképződést.

Mennyit fizet, aki avart éget?

Itthon az avarégetés alapvetően tilos, de a települési önkormányzatok képviselő-testülete hozhat saját szabályokat. Ennek a testületnek a feladata az is, hogy ellenőrizze és betartassa ezeket a rendeleteket. Amennyiben valaki megszegi ezeket, úgy akár 100 ezer forintos bírság is kiszabható rá.