Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Akár több százezres bírságot kockáztatnak azok a háztulajok, akik megszegik ezeket a szabályokat


A teljes vízhiány elkerülése érdekében Érden, Diósdon, Tárnokon, Sóskúton, Törökbálinton és Pusztazámoron részleges locsolási tilalmat rendeltek el. Tizenöt Budapest környéki agglomerációs település – Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu, valamint Üröm – lakóit már múlt héten arra kérték, hogy ha lehetséges, mérsékeljék ivóvízfogyasztásukat. A korlátozásra az ivóvízhiány elkerülése érdekében volt szükség. Az érintett településeken a közüzemi ivóvíz hálózatról tilos a locsolási és medencefeltöltési célú vízhasználat, tárolókból, hordókból viszont bármikor lehet locsolni, így érdemes ezeket a tilalmi órákon kívül feltölteni.

Pénzcentrum körképéből kiderül, hogy aki nem tartja be a vízkorlátozást, az a jog szerint „engedély nélküli vízimunka vagy vízhasználat, vagy egyéb vízgazdálkodási előírás megszegése” szabálysértését követi el. A szabálysértő vállalkozás egymillió, természetes személyek esetén pedig 300 ezer forintos bírság szabható ki.

Megyeri Szabolcs kertész a portálnak azt mondta, nem ért egyet a kerti locsolás tilalmával, mert ha a növények nem kapnak vizet, akkor gyakorlatilag napok alatt mehet tönkre akár évtizedek kerti munkája. Arról is beszélt, hogy a kerttulajdonosoknak fokozatosan át kell térniük a szárazságot jobban tűrő növények telepítésére.

Magyarországon nagyon gyors ütemben alakultak át a kertek néhány évtized leforgása alatt: a nyolcvanas években még általánosan jellemző vetemények és virágágyások helyett lényegében mindenhol a gyep-tuja felállás lett jellemző, amely ökológiai szempontból sem kedvező, ráadásul a megváltozó éghajlaton egyre kevésbé fenntartható. A legszerencsésebb udvarokat leszámítva a legtöbb évben már kiég, szenved a gyep.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közölte, jelenleg a mezőgazdasági vízszolgáltatás akadálytalanul működik. A tárolt vízkészletek, illetve a folyók vízhozama biztosítja a mezőgazdasági vízigények kiszolgálását. Az idei év eddig hidrometeorológiai szempontból kedvezőbbnek bizonyult, mint a tavalyi, az idei évi csapadékösszegek eddig a sokéves átlag felett alakultak, jelenleg nem mutatkozik a tavalyi évhez hasonló, országos kiterjedésű vízhiány.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük