Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Akár havi 75 ezer forint is lehet a 30 éves koruk előtt szülő nők kedvezménye


Ugyanakkor, aki csak minimálbért keres, annak feleennyi sem járhat majd.Nagy bejelentésekről szólt az Országgyűlés őszi ülésszakának első ülése, amin Orbán Viktor újabb családtámogatási intézkedésről beszélt. A miniszterelnök a Mi Hazánk képviselőjének, Dúró Dórának a felszólalása kapcsán mondta el, hogy a következő évi költségvetés decemberi véglegesítésével egyetemben új családpolitikai, családokat támogató lépéseket jelentenek majd be.

fotó: shutterstock

Az egyik ilyen intézkedést el is kotyogta Orbán, miszerint szeretnék hozzásegíteni a fiatal nőket ahhoz, hogy harminc éves koruk előtt meg tudják szülni az első gyermeküket. Bár végleges koncepció még nincs a kormányfő szerint, annyit azért elárult, hogy

ha valaki elmúlt 25 éves, de vállalja, hogy megszül egy gyermeket 30 éves koráig, akkor a korábbi szja-mentességet 30 éves koráig meghosszabbítják.

24.hu arra volt kíváncsi ezzel kapcsolatban, hogy mindez mekkora megtakarítással járhat azoknak a nőknek, akik vállalják a feltételeket. Bár pontos számításokat ugye nem lehet végezni a részletszabályok hiánya miatt, azért egy körülbelüli összeggel lehet kalkulálni.

Ennek értelmében, mivel a fiatalok adómentessége 2022-ben havonta maximum bruttó 433 700 forint keresetig (adóalapig) érvényesíthető, ami havi 65 055 forint adómegtakarítást jelenthet. A teljes adóévre pedig az adóalapkedvezmény összege elérheti az 5 204 400 forintot, ami alapján évi 780 660 forinttal kevesebb adót kellene megfizetnie a 25 év alatti fiatalnak. Már megvan a KSH idei év júliusára vonatkozó kereseti adata is, kereken bruttó 500 ezer forint. Ez alapján

jövőre maximum havi 75 ezer forint lehet a 25 év alatti fiatalok adókedvezménye, ami évi 6 millió forintnyi adóalapig járhat, és összesen éves szinten legfeljebb 900 ezer forint többletjövedelmet generálhat nettóban. És ezek szerint ennyi lehet az első gyermeküket megszülő 25 és 30 év közötti nők kedvezménye is, amennyiben jövőre bevezetik azt.

Ugyanakkor, aki csak minimálbért keres, annak például a csednél nem havi 75, hanem csak 30 ezer forintot jelenthet az adómentesség, a gyednél pedig 21 ezer forintot.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük