Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Aggasztó hírt közöltek az orvosok – Egyre több fiatal lesz rákos


A rák nem egy új jelenség, régóta keseríti az emberiség életét, az elmúlt évtizedekben azonban valami megváltozott, és nem a jó irányba; 1990 óta világszerte egyre nő az 50 év alatti rákbetegek száma – állapította meg egy tanulmány.

Kép: Getty Images Hungary

Ami aggasztó, hogy a fiataloknál jelentkező rákos megbetegedések számának növekedése nem lassul, és úgy tűnik, hogy a szűrővizsgálatok javulása önmagában nem képes teljes mértékben magyarázni a szomorú tendenciát.

„Azt találtuk, hogy ez a kockázat minden egyes generációval növekszik” – mondja az egyik kutató, Shuji Ogino, a bostoni Brigham and Women’s Hospital patológusa és epidemiológusa. „Az 1960-as években született embereknél például nagyobb eséllyel lettek rákbetegek az 50 év alattiak, mint azoknál, akik az 1950-es években születtek, a kockázat pedig az egymást követő generációk esetében tovább emelkedik” – tette hozzá a kutató.

Ismert, hogy a negyvenes évektől kezdve nőtt a rákkal küzdő idősebbek száma, a fiatalokat azonban a korábbi tanulmányok nem vizsgálták megfelelően.

A kutatás összesen 14 rákfajtára koncentrált, köztük olyan hírhedt daganattípusokra, mint a hasnyálmirigy-, a vastagbél- és az emlőrák.

A RÁKOS MEGBETEGEDÉSEKRE VONATKOZÓ GLOBÁLIS ADATOK SZERINT 2000 ÉS 2012 KÖZÖTT AZ 50 ÉV ALATTI FELNŐTTEK KÖRÉBEN EZEN RÁKOS MEGBETEGEDÉSEK SZÁMA DRASZTIKUSAN MEGEMELKEDETT.

A fő kérdés persze az, mi történhetett? Az egyik magyarázat a szűrővizsgálatok növekedése lehet, de azt is megállapították, hogy a fiatalokat érintő rákos esetek ott is meredek emelkedésnek indultak, ahol nem túl jól szervezettek, vagy egyáltalán nem állnak rendelkezésre szűrések.

Köztudott, hogy az elmúlt 20-30 évben drasztikusan megváltozott az életmódunk, sokan fogyasztanak ultrafeldolgozott élelmiszereket, az elhízás már népbetegséggé vált, keveset mozgunk, és mindez hatással van a bélrendszerünkben élő mikroorganizmusokra, vagyis a mikrobiomra.

Az általunk vizsgált 14 terjedőben lévő ráktípus közül nyolc az emésztőrendszerrel függött össze”– mondta Tomotaka Ugai epidemiológus.

A kutatók most tovább folytatják a vizsgálatokat, hogy részletesebben megértsék az összefüggéseket.

teljes tanulmány a Nature Reviews Clinical Oncology című szakfolyóiratban olvasható.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Don`t copy text!
%d bloggers like this: