Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Aggasztó adatokat közöltek – Továbbra is tombol az idei járvány, súlyosan érintve a magyar gyermekeket


Csaknem 63 ezren fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a múlt héten – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Március 6. és 12. között az országban 275 700-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 62 900 influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. Utóbbiak közül a betegek közel fele kisgyermek, negyede 15 és 34 év közötti, 20 százalékuk pedig 35 és 59 év közötti volt, az ennél idősebb korosztály most a legkevésbé érintett. A 10. héten négy közigazgatási területen (Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén és Fejér megyében) nőtt, míg a többi területen csökkent vagy nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva. A legtöbb beteg Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt, a legkevesebb pedig Vas, Pest és Zala megyében.

iskola és egy szociális intézmény volt érintett Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Vas megyében. Az NNK laboratóriumába a 10. héten 225 betegtől érkezett légúti minta vírus kimutatására. A beküldött 124 mintából 65 betegnél az influenza valamelyik típusát, ötnél koronavírust, háromnál a légúti óriássejtes vírust (RSV) igazoltak.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján két héttel ezelőtt kicsit többen, 65 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A járvány tehát csökkenő tendenciát mutat.

Minden harmadik beteg kisgyermek

Kórházba a múlt héten 268-an kerültek súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 44-en szorultak intenzív ellátásra. A 268 beteg 32 százaléka kétéves vagy annál fiatalabb, 41 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt. A kórházi ápolást igénylő betegek közül 56-nál az influenzavírus, 46-nál a SARS-CoV-2 és 30-nál az RSV állt a megbetegedés hátterében. Az RSV-pozitív betegek 73 százaléka kétéves vagy annál fiatalabb, a Covid-19 fertőzöttek 83 százaléka pedig 60 éves vagy annál idősebb volt. 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük