Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A válság az adományozókat sem kíméli – Jelentősen visszaesett az adakozók száma Magyarországon


Csaknem 20 százalékkal csökkent a felajánlott adományok mennyisége a tavalyi évhez képest a különböző karitatív szervezetek gyűjtésein, írja a Népszava. Ezzel párhuzamosan a segítséget kérők száma jelentősen nőtt. A legtöbben Szabolcs-Szatmár-Beregből és Borsod-Abaúj-Zemplém megyéből kérnek segítséget.

A szervezetek kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy az adományozás beesése az inflációra és a válságra vezethető vissza, ami „hatással volt egyéni élethelyzetekre, lehetőségekre”. A lehetőségek beszűkűltek.

Kevesebb adományról számolt be a Magyar Fundraising Akadémia, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, a Baptista Szeretetszolgálat, amely szerint Budapesten nem vagy csak alig csökkent az adományozási hajlandóság, vidéken drasztikusat esett. Úgy tapasztalták, hogy a segítséget kérők aránya is ugrásszerűen megnőtt, tavaly 70 ezer ember igényelt adományt, idén ez a szám már 110 ezer, „ami azt jelenti, hogy most olyanok is kérnek, akik eddig adtak”. Van a segítségkérők közt fővárosi tanár is, ilyet még nem tapasztaltak.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 15 százalékos visszaesést tapasztalt. A hatnapos élelmiszerakciójuk során eddig 188 tonnát gyűjtöttek, az idén a negyedik napon 97 tonnánál tartanak. „Az év végére kicsit elfáradtak az emberek. Továbbá az infláció, a rezsinövekedés is egész biztos jelentősen visszafogja a felajánlható mennyiséget”.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük