Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A tanév kezdetével elindult a betegséghullám az iskolákban


A tanév első két hete után a közösségben könnyen terjedő gyermekbetegségek szezonja is megkezdődött, aminek a hűvösebb, csapadékosabb idő is kedvez, már 25 százalékkal többen jelentkeznek a családorvosnál. Az őszi időszakban a vírus- és bakteriális fertőzések száma is megnő. Bense Tamás esztergomi gyermekorvos az Indexnek elmondta, mit tehetünk ennek megelőzése érdekében.

Fotó: koronavirus.gov.hu

„Már az új tanév harmadik napjától megemelkedett a rendelői forgalom, nagyrészt a kisebb gyermekek, az általános iskolások és óvodások érkeztek meghűléses betegséggel, náthás tünetekkel, köhögéssel, esetleg kis hőemelkedéssel, torokfájással. Általában ők antibiotikum nélkül négy-öt nap után már meg is gyógyultak. Ha hőemelkedése van, erősebben köhög, többször kell az orrát fújni, érdemes otthon tartani a gyereket” – javasolja a doktor.

Több a covidos kisgyermek

„Most még a koronavírusra is gondolni kell, ha elesettebb a gyerek, vagy a környezetében fordult elő covidos megbetegedés, érdemes tesztet csináltatni. Most akár enyhébb tüneteknél, esetleg csak enyhe köhögésnél is sok esetben pozitív eredményt kapunk koronavírusra, a korábbiakhoz képest több óvodásnál is, bár nagyobb arányban teszteljük őket” – mondta el az Indexnek Bense Tamás esztergomi gyerekorvos.

A jelenlegi rendelet szerint csak a koronavírussal igazolt gyereknek kell otthon maradnia öt napig, a kontaktszemélynek ugyanennyi ideig csupán maszkot kell viselnie. A családorvos mégis azt tanácsolja, hogy ilyenkor a fertőzött gyermekkel egy háztartásban élő testvérét is érdemes kiemelni a közösségből pár napra a kórokozó továbbadásának elkerülése miatt. A szakorvos azt is elmondta, hogy jelenleg már az antigénteszt pozitivitása is elég a fertőzöttség igazolásához a gyereknél, hét napnál korábban csak negatív PCR-teszttel mehet újra iskolába.

Hozzátette: mivel újra közösségben vannak, várható, hogy a járvány új erőre kap, ezért az iskoláskorú gyerekeknek mindenképpen érdemes a teljes, két oltással rendelkezniük. Bense Tamás úgy véli, hogy egyelőre nem kell több dózist beadatni a gyereknek a koronavírus elleni vakcinából, még ha négy–hat hónappal korábban is kapta meg az utolsó adagot, hacsak nem tartozik a krónikus betegek, túlsúlyosak vagy az asztmások csoportjába.

A későbbiekben, ha fokozódik a járványhelyzet, és több mint fél éve adták be a gyereknek a koronavírus elleni oltóanyag második dózisát, el lehet gondolkozni az emlékeztető oltáson

– fejtette ki a gyermekorvos, aki szerint a világszintű tapasztalatok alapján erre az alapvakcina is megfelelő lehet, az omikronra kifejlesztett hatékonysága nem tér el jelentősen ettől.

Intenzívebb lesz az influenzaszezon

A háziorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években a korlátozások, a kötelező maszkviselés miatt az influenzajárvány nagyrészt elmaradt, de idén várható, hogy intenzívebben fog visszatérni. Nem szabad elfelejteni, hogy ugyanúgy okozhat akár tüdőgyulladásos szövődményeket, ezért a veszélyeztetettek közé tartozóknak mindenképpen érdemes oltatniuk magukat influenza ellen is, ebből a vakcinából is van gyermekek számára beadható változat, már az egészen kicsiknek, akár egyéves kortól kérhető. A felnőttek tíz százalékban szoktak megfertőződni az influenzavírussal, az egyéves gyerekek harminc százalékban kapják el a fertőzést. Sokáig alulbecsülték a betegséget, pedig jelentések szerint az 1–5 év közöttiek köréből kerül ki a legtöbb, kórházi ellátást igénylő eset. Az öt év felettieknél ugyan könnyebb lefolyású, nekik inkább a vírus terjesztésében lehet szerepük, a rizikócsoportba tartozó, hatvan év feletti nagyszülőknek olykor tünetmentesen is átadhatják a kórokozót.

A gyermek legalább egyhetes lázas betegsége miatt a szülő is kiesik ennyi időre a munkából, ezért érdemes az influenza elleni oltást is felenni még a szezonja előtt

– mondta el a szakorvos, aki hozzátette, hogy itthon általában október vége felé várható az influenza megérkezése, ehhez igazítva pedig a védettség kialakulásához szükséges két héttel korábban kérhető az oltóanyag a háziorvosi praxisokban.

Az aszály a parlagfű virágzására is kihatott, ezért a szokásosnál később emelkedett meg a levegőben a pollenterhelés. Augusztus utolsó napjaitól hirtelen nagyon magas szintre nőtt, ezért tapasztalhattak az erre érzékenyek még szeptemberben is kínzó panaszokat. Az NNK friss jelentése szerint az esős időszak miatt csökken a növény szálló virágporának jelenléte.

A gyerekeknél is kellemetlenségeket okoz most a parlagfű pollenkoncentrációja, az elmúlt évekhez képest jóval többen jelentkeznek az erre jellemző orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, szemirritáció, kötőhártya-gyulladás, orrviszketés tünetegyüttessel

– fűzte hozzá a családorvos.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük