Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A szankciók tényleg nem működnek: Drónok, hőkamerák, testpáncélok százezrei érkeznek Kínából Oroszországba


Drónok, hőkamerák, testpáncélok és sisakok százezrei érkeznek különböző céghálókon keresztül Kínából Oroszországba.

Képünk illusztráció Fotó: hvg.hu

Hiába próbálkozik az Európai Unió az Oroszország elleni szankciókkal elszigetelni Moszkvát, Kínán, illetve kínai cégeken keresztül ömlik az országba a kettős felhasználású technológia. S Brüsszel Pekinggel szemben már kevésbé tűnik magabiztosnak.

Politico közölt egy összeállítást arról, hogy Kína titokban annyi felszerelést küld Oroszországnak, amivel egy hadsereget is fel tudna szerelni – kihasználva egy szankciós kiskaput, meg persze azt, hogy Kínához csak az Egyesült Államok ér fel gazdasági és katonai téren – írja a Napi,hu

A portál megszerezte a katonai minőségű védőfelszereléseket gyártó Shanghai H Win nevű kínai cég vámpapírjait, és ezekből kiderült, orosz vásárlók adtak le rendelést több százezer golyóálló mellényre és sisakra. De nemcsak ezek a tételek képezik az úgynevezett kettős felhasználású eszközök listáját.

Drónok, éjjellátó-hőérzékelő eszközök is érkeznek Kínából.

S nemcsak Oroszországba, hanem Ukrajnába is, bár az utóbbi országba érkező export azért csökkent.

Oroszország idén eddig több mint százmillió dollár értékben importált drónokat Kínából, ami harmincszorosa az ukrajnai szállítmánynak.

Az Oroszországba érkező testpáncélokhoz használt kerámia kínai exportja pedig hatvankilenc százalékkal, több mint kétszázhuszonöt millió dollárra nőtt, míg Ukrajnába hatvanegy százalékkal, öt millió dollárra esett vissza – hivatkozik a Politico kínai és ukrán vámadatokra.

Hiába használhatják orosz katonák a fronton a testpáncélzatot, a hőkamerákat, vagy épp a drónokat, ezek nem kizárólagos katonai eszközöknek számítanak.

Ugyanakkor még a Shanghai H Win sem exportálhat közvetlenül Oroszországba, hacsak a kínai hadsereg nem állít ki tanúsítványt, amivel igazolni lehet a végső felhasználót. De nincs is szükség a bürokráciára. A kettős felhasználású technológiát gyártó, forgalmazó kínai vállalatokat megkeresik ugyanis a potenciális vásárlók, gyakran frissen alakult (a fedett műveletekből megszokott egynapos) orosz cégek képviseletében.

Ezek az importőrök olyan hatékonyak, hogy a Politico korábban bizonyítékot talált arra is, hogy az orosz feketepiacon az Egyesült Államokból származó mesterlövész-töltények szabadon hozzáférhetőek. De céghálóknak köszönhetően a gyártónak gyakran fogalma sincs, hogy az eszközei végül az orosz katonák kezébe kerülnek.

  • Egy nem túl oroszosan hangzó Silva, amely a kelet-szibériai Burjátföldön található, például száz-százezer golyóállómellényt és sisakot rendelt a Shanghai H Wintől. A Silvát csak tavaly szeptemberben jegyezték be, és 2022-ben még nulla rubel bevétele volt.
  • Egy másik orosz cég, a Rika a háború kitörése óta több mint kétszázhúsz szállítmányt importált kínai gyártmányú védőfelszerelésekből tizenegymillió dollár értékben. Szinte hihetetlen, de a Rika honlapján a kínai gyártmányú Guide márkájú hőkamerákat promotálja.

.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük