Közzétette - Kategória - Bereg, Szatmár és Rétköz térségi krónikái, Beregi sziréna, Felső-Szabolcsi sziréna, Nyírségi sziréna, Országos sziréna, Rétközi sziréna, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei bünügyi krónikái, Szabolcsi sziréna, Szatmári szíréna, Vezér cikkek

A szabad vizek veszélyeire hívják fel a fürdőzők figyelmét a szakemberek


A szabad vizek veszélyeire hívják fel a fürdőzők figyelmét a szakemberek

Veszélyesek a szabad vizek. Erre hívják fel a fürdőzők figyelmét a szakemberek. Az elmúlt hétvégén országszerte több vízi baleset történt, és az idei nyárnak már Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is megvannak az első áldozatai.

Tisza-part Benknél. Itt szedte idén nyáron első áldozatait a folyó. Egy társaság töltötte az időt a parton, közülük egy férfi és két ismerős gyermek együtt mentek be fürdőzni a Tiszába. Mindhárman elsüllyedtek. A parton ülők kiabálásra lettek figyelmesek, akkor vették észre, hogy baj van. Azt mondták: ők akkor a vízben már csak a férfit látták. A férfi életét sikerült megmenteni.

MENTŐCSAPATOK KERESTÉK A FIÚKAT

A Tiszában elsüllyedt két fiatal fiút a rendőrség, a katasztrófavédelem és a speciális mentők közösen keresték, a kutatáshoz nyomkereső kutyát is bevetettek. A szakemberek azt mondták, ez a Tiszának igen veszélyes szakasza. A parttól 2-3 métert lehet begyalogolni, majd a folyó hirtelen mélyül, s ott az örvények miatt még a búvárok is nehezen dolgoznak.
– Sajnos elég jól ismerjük itt Benknél a Tiszát, mert kétévente legalább egy eseményhez jövünk erre a részre – mondta Vincellér Tibor, a Kelet-Magyarországi Speciális Mentők búvárja. – Általában itt, ezen a helyen meg is szoktuk találni a vízben elmerült testeket.
A tragédia vasárnap történt, a szerencsétlenül járt mezőladányi testvérpárt aznap nem sikerült megtalálni. Egyikük holttestére másnap bukkantak, a merülés helyszínétől majdnem 10 kilométerre, Tiszaszentmártonnál.

VESZÉLYT REJTENEK A VIZEK

A tiszai tragédia hétvégéjén országszerte több volt a vízi baleset. A szakemberek felhívják a figyelmet a szabad vizek veszélyeire. Arra figyelmeztetnek: nem kijelölt fürdőhelyen senki ne menjen a vízbe, mert ha baj történik, nincs a közelben szakképzett segítség. De a bójával ellátott és úszómester által felügyelt, strandolásra kijelölt területeken is fontos az óvatosság.
– Minden évben elmondjuk, hogy felhevült testtel, jóllakottan, tele gyomorral és ittas állapotban nem szabad vízbe menni, hiszen ez fokozott kockázatot jelent még a jól úszók számára is – mondta Gurbán Csaba rendőr százados, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság kiemelt főnyomozója. – Fontos, hogy a strandon mindenki mérlegelje, hogy tud-e vízbiztosan úszni, ez alapján válasszon vízmélységet. Aki nem tud úszni, használjon úszómellényt, nemcsak a vízben, hanem akkor is, ha csónakba ül. A gyermekekre is ajánlott ráadni a mellényt, mert a karúszó a mély vízben kevésbé tartja fenn a kicsit, és úszógumival is csak felnőtt felügyelet mellett menjenek a gyerekek vízbe.
A Tisza benki szakaszánál elmerült másik tizenéves fiút még keresik a mentőcsapatok.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük