Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A sürgősségi ellátást is kiszámlázzák annak, aki fél évig nem fizetett tb-t


Illusztráció Fotó: TASR

Azt ígérte a kormány, hogy a sürgősségi ellátásokra nem fog vonatkozni a tb-t nem fizetők helyzetét szigorító törvény, aztán kiadtak egy rendeletet, amely szerint mégis.

A sürgősségi ellátásért is fizetniük kell azoknak, akik július után hat havi tb-tartozást halmoznak fel – mondta a Népszava tudósítása szerint Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója az IME szaklap konferenciáján.

Az már korábban kiderült, hogy a tavaly elfogadott, idén júliustól hatályos törvény szerint aki hat hónapig nem fizet társadalombiztosítást, az csak akkor kap halasztható egészségügyi ellátást, ha kifizeti annak a teljes árát. Csakhogy eddig úgy volt, hogy a sürgősségi ellátás ingyen jár így is. A NEAK főigazgatója arra hívta fel a figyelmet: az Emberi Erőforrások Minisztériuma augusztusban kiadott egy rendeletet,

amely szerint a sürgősségi ellátásért is fizetnie kell annak, akinek nincs érvényes taj-száma.

Az ellátásért a kórházak annyi pénzt kérhetnek, amennyit a NEAK-tól kapnának, ha volna taj-szám, de legfeljebb 750 ezer forintot. A könnyítés annyi, hogy a számlát az orvosi beavatkozás után is ki lehet egyenlíteni – ami logikus döntés például egy életmentő műtétnél. A beteget, vagy a hozzátartozóját a beavatkozás előtt értesíteni kell a költségekről.

A törvény azokra vonatkozik, akik idén július után felhalmoznak hat havi tb-tartozást, vagyis legkorábban jövő januárban számlázhatnak ki műtétet.