Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

A stadionok üzemeltetésére új ügynökséget hozna létre a kormány


December 31-én megszűnne az eddigi egyetlen állami sportlétesítmény-üzemeltetéssel foglalkozó költségvetési szerv, a Nemzeti Sportközpontok (NSK), január 1-től a Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökség (NSÜ) venné át a helyét – derül ki a törvényjavaslatból, amit Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter nyújtott be a parlamentnek.

Képünk illusztráció Fotó Szabó Miklós

Az “Egyes állami sportcélú közfeladatok ellátásának rendjéről és szervezeti kereteiről” szóló javaslat szerint az NSÜ kezelésébe kerülne az NSK által üzemeltetett mintegy 140 létesítmény, valamint további 13, köztük a Papp László Sportaréna, valamint több balatoni uszoda és üdülőtelep. Az NSÜ kezelésébe kerülne többek között a Puskás Aréna, az FTC, Újpest, Vasas, MTK, BVSC stadion, a Bozsik Stadion, a Rátgéber Nemzeti Kosárlabda Akadémia, a Veszprém Aréna, a Tüskecsarnok és a Duna Aréna is.

A sportingatlanok fenntartási, üzemeltetési, fejlesztési, működtetési, hasznosítási feladatait január egytől látja el az NSÜ.

A törvényjavaslat indoklásából kiderül, az Ügynökség létrehozására azért is szükséges, mert nagyobb a mozgástere mint a Központnak, így “amennyiben nem állami tulajdonban álló, közfeladat ellátását szolgáló sportcélú ingatlan üzemeltetése más úton nem biztosítható, és annak működéséhez kiemelt közérdek fűződik”, amennyiben a kormány úgy dönt, az NSÜ közfeladat-ellátás keretében üzemeltetheti azt.

Mint írják, “a 2022-ben kezdődő kormányzati ciklus új állami sportirányítási koncepció mentén kívánja egységesen kezelni a sportingatlanok fenntartási, üzemeltetési, fejlesztési, működtetési, hasznosítási feladatait. Annak érdekében, hogy ez a koncepció mind sportszakmai, mind gazdasági, hatékonysági szempontból költséghatékony és eredményes legyen, olyan eszköz-, intézményi és vagyongazdálkodási rendszer került meghatározásra, mely megvalósítása kizárólagosan törvényi szabályozással lehetséges”.

Az NSÜ januártól közfeladatként látná el a sportingatlanok üzemeltetését és működtetését, az ingatlan hasznosításával kapcsolatos egyéb feladatokat, valamint a más törvény hatálya alá nem tartozó építési, felújítási, átalakítási, bővítési, helyreállítási, korszerűsítési, fejlesztési, bontási tevékenységeket is. A gyógyfürdőnek minősülő sportingatlanokban járóbeteg-gyógyító szakellátás, valamint terápiás célú gyógyfürdő- és kapcsolódó szolgáltatás nyújtása is NSÜ feladatkörébe tartozik majd, valamint a magyar sport országos szakmúzeumának fenntartását, és egyes beruházások előkészítői-építtetői feladatait is az NSÜ látja majd el.

Arról, hogy az állam miért szünteti meg az Építési és Beruházási Minisztérium alá tartozó nagy állami vállalatok többségét, köztük a stadionokat fenntartó BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-t, ebben a cikkben írtunk bővebben.

(via Telex)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük