A nyíregyházi Jósa András Múzeum lett az Év Múzeuma Magyarországon

40 eve varos vasarosnameny

A 24. Múzeumok Majálisán adták át a Pulszky Társaság által alapított múzeumszakmai díjakat. Az Év Múzeuma elismerést a 150 éves nyíregyházi Jósa András Múzeum kapja, de kitüntetésben részesül a szentesi Koszta József Múzeum és a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum is, a Kegyeleti Múzeum pedig különdíjat vehet át a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Josa_Andras_Muzeum_R
A Jósa András Múzeum
Forrás: nyiregyhaza.hu

Az Év Múzeuma díjra az intézmények magukat jelölhették, a múzeumi szakmai szervezetek és az EMMI Múzeumi Főosztály képviselőiből álló bírálóbizottság pedig a díj odaítélése során a múzeumok elmúlt évi fejlődését vette figyelembe. A döntés során a pályázó muzeális intézmények fejlődését önmagukhoz, erőforrásaikhoz és lehetőségeikhez mérten értékeljék.

Az Év Múzeuma elismerést 2019-ben a nyíregyházi Jósa András Múzeum nyerte el az intézmény helyi és nemzetközi kapcsolatainak erősítéséért, kommunikációs tevékenységének sikeres megújításáért és a múzeumalapítás 150. évfordulójának sokoldalú, tudományos és közönségkapcsolati hasznosításáért.

Munkacsy_50_
A Munkácsy-tárlat sok érdeklődőt vonzott
Forrás: nyiregyhaza.hu

Az intézmény 2018-ban ünnepelte alapításának 150. évfordulóját, és ez alkalmat adott arra, hogy tevékenységét még jobban kiterjessze a város és tágabb környezete felé. Az elmúlt évek stratégiai irányváltásának, az intenzív és lendületes munkának köszönhetően a Jósa András Múzeum pezsgő múzeumpedagógiai, ismeretterjesztési, turisztikai centrummá alakult.

A múzeum új szellemben szervezett kiállításai – különösen a Seuso-kiállítás és az annak sikerére építő Munkácsy 50 – jelentős számú látogatót vonzottak, és az intézmény látogatóinak száma egy év alatt több mint kétszeresére emelkedett, eközben a tudományos és publikációs tevékenység sem szorult háttérbe.

szentesi_Koszta_Jozsef_Muzeum
A szentesi Koszta József Múzeum
Forrás: szentes.hu

A szentesi Koszta József Múzeum és a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum is elismerésben részesül.

A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének különdíját Kegyeleti Múzeum – Temetkezési és Kegyeleti Szakgyűjtemény kapja az erőforrások hatékony kihasználásáért és elegáns, látogatóbarát kiállításaiért. Az 1992-ben alapított, ma a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által fenntartott közérdekű muzeális gyűjteményben 2017 nyarán, a Múzeumok Éjszakáján avatták fel az Apponyi-hintó néven ismert történelmi gyászhintó üvegépületét és információs hátterét. Majd egy évvel később következett az állandó kiállítás megnyitása, amelyet rendszeresen időszaki kiállítások egészítenek ki. A muzeális gyűjteményben mindössze 4 fős csapat dolgozik, akik azonban elkötelezetten és lendületesen végzik munkájukat.

kegyeletimuzeum
Kegyeleti Múzeum – Temetkezési és Kegyeleti Szakgyűjtemény
Fotó forrása:nori.gov.hu

Az Év Kiállítása díj kilencedik alkalommal meghirdetett pályázatára Sátoraljaújhelytől Szombathelyig tizenkét intézmény jelentkezett. A pályázat bíráló bizottsága a legeredetibb, magas színvonalú állandó vagy időszaki kiállítást, egyben korszerű kiállítási kommunikációra jó példákat felmutató, és a magyarországi múzeumok közötti szakmai együttműködést javítani szándékozó pályázatot díjazta.

reber_megnyito_r
Vonalba zárt történetek

A bírálóbizottság különdíját a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum nyerte el, a ZÁR(OL)VA – A gödöllői kastély titkos élete, 1950–1990 című, diákok felkészítésével, majd aktív részételével készült, kiegyensúlyozott, közösséget mozgató és megszólító időszaki kiállításáért

kastely_diakok_600x450
A kiállítás létrehozásán diákok is dolgoztak

Elismerő oklevelet kap emellett a Petőfi Irodalmi Múzeum budapesti Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézete, a Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeuma, a budapesti Tomory Lajos Múzeum, valamint a miskolci Herman Ottó Múzeum.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Vélemény, hozzászólás?