Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A NAV pontosított néhány félreérthető részletet az szja-visszatérítéssel kapcsolatban


Friss információkat és általános tudnivalókat tett közzé a honlapján a 2021-es befizetett adók 2022. évi visszatérítéséről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint egy „kisokost” is összeállított a legfontosabb tudnivalókról, illetve eloszlatott pár félreértést: újabb pontosítással segíti a tájékozódását.

A NAV újabb pontosítással segíti az ügyfelei tájékozódását: több olyan témát emeltek ki, amellyel kapcsolatban bizonytalanság tapasztalható egyes híradásokban.

Az alábbi linken megjelent tájékoztatóban a következő témákban pontosítottak az szja-visszatérítést illetően:

– A munkáltatók, kifizetők által kiadandó összesített igazolás (M30-as igazolás) kiadási határideje nem változott, az továbbra is január 31. marad.

– Ha egy jövedelem – például ingatlan-bérbeadás – nem szerepel a NAV rendszerében, akkor ezt a jövedelmet és az utána megfizetett adóelőleget az adózónak kell feltüntetnie az szja-bevallásában, vagy ki kell ezzel egészítenie a NAV által készített adóbevallási tervezetet. A VISSZADO-nyomtatványon a jogosultságról és a kiutalási számlaszámról, postázási címről lehet nyilatkozni, olyan jövedelemről nem, ami után az adózó saját maga fizeti meg az adóelőleget.

– Nem feltétel, hogy a várandós anyának és házastársának bejelentetten közös lakcíme legyen. Az Szja törvény szerint a várandós nőnek és házastársának ahhoz, hogy jogosultak legyenek a családi kedvezményre, nem közös lakcímen, hanem közös háztartásban kell élnie, ami érzelmi-gazdasági életközösséget jelent, megléte igazolható a közös lakcím mellett más bizonyítási eszközökkel is. Az eltérő lakcím önmagában még nem kizáró ok a családi adókedvezménynél és az adó-visszatérítésnél sem.

– Az szja-visszatérítést nem kell visszafizetni: a sajtóban megjelent ellentmondásos információk miatt tájékoztatnak mindenkit, hogy a 2022. február 15-éig kiutalandó szja-visszatérítést (előleg) nem kell visszafizetni a bevalláskor (2022. május 20-ig), hiszen akitől év közben szabályosan vonták le az adóelőlegeket, annak az visszajár.

– Az szja-visszatérítés a családi kedvezményeseknek jár. Nemcsak a családi pótlékra jogosultak kaphatják vissza a 2021-ben befizetett szja-t, mert a visszatérítést a családi kedvezmény határozza meg. A gyermeket nevelő szülők adó-visszatérítése annak jár, aki idén akár csak egy napra is családi kedvezményre (volt) jogosult.

– Családi kedvezmény pedig annak jár, aki: gyermek után szülőként családi pótlékra jogosult, várandós nő és vele közös háztartásban élő házastárs a családi pótlékra saját jogán jogosult, rokkantsági járadékban részesül.

Egyéb részletes tudnivalók az SZJA visszatérítéssel kapcsolatban a NAV honlapján érhetőek el.