Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A NATO hosszú távon tervez: további csapatokat küldene és megerősítené a fegyveres védelmet régiónkban


A NATO-szövetségesek továbbra is biztosítják Ukrajnának a győzelemhez szükséges katonai felszerelést, a többi között nehézfegyvereket és nagy hatótávolságú rendszereket is.

– jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, a szövetség védelmi minisztereinek brüsszeli tanácskozása előtti sajtótájékoztatón.

A főtitkár az MTI tudósítása szerint elmondta: Oroszország Ukrajna elleni háborúja évtizedek óta a legnagyobb fenyegetést jelenti az euroatlanti biztonságra, nem csak nagymértékű pusztítást végez, de az invázió globális következményekkel is jár, „amint azt a Moszkva által szándékosan előidézett élelmiszer- és energiaválság is bizonyítja”.

Stoltenberg reményét fejezte ki továbbá, hogy a június végén Madridban megrendezendő NATO-csúcson a szövetségesek átfogó segélycsomagról állapodnak meg Ukrajna számára, és „hosszabb távú segítségnyújtást biztosítanak Kijevnek a szovjet korszakból származó felszerelésekről a modern NATO-fegyverzetre történő átálláshoz”.

A szövetségesek rendíthetetlenül kiállnak európai partnereink szuverenitása, területi integritása, továbbá az egyes nemzetek azon joga mellett, hogy külső beavatkozástól mentesen választhassák meg jövőjüket

– hangsúlyozta a norvég politikus. Elmondta továbbá, hogy a szövetségeseknek döntéseket kell hozniuk a NATO hosszabb távú helyzetéről, annak érdekében, „hogy a szövetséges terület minden centiméterét meg tudják védeni”. Ahogy fogalmazott, ehhez meg kell erősíteni a keleti harccsoportokat több légi, tengeri és kibervédelemmel, előrehelyezett felszereléssel és fegyverkészletekkel. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az erősebb védelem több közös befektetést igényel.