Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A nagy esőzések után itt a szúnyoginvázió: itt kezd gyérítésbe a katasztrófavédelem


A korábbi csapadékos időjárás következtében több területen alakultak ki csípőszúnyog-tenyészőhelyek. A héten hat vármegyében, 68 településen és Budapest XXI. kerületében folytatódik a szúnyoggyérítés – tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több településén és a Tisza-tónál lehet majd a gyérítést végző járművekkel találkozni. Somogy vármegyében, Kaposváron a múlt héten elmaradt gyérítést pótolják – tartalmazza a közlemény.
Azt írták: a korábbi csapadékos időjárás következtében több területen alakultak ki csípőszúnyog-tenyészőhelyek. A folyók árterei, az állóvizek növényzettel benőtt szélei és a ház körüli kisvizek egyaránt ideális élőhelyet biztosítanak a szúnyoglárváknak.
Meleg időben akár egy hét alatt is képesek kifejlődni a vérszívók – ismertették.
A kifejlett szúnyogok ellen – folytatták – platós gépjárműre szerelt permetező berendezésekkel védekeznek a települések belterületén. A készítményt finom permetként, nagyon alacsony dózisban juttatják ki az esti és éjszakai órákban, így a méhekre és más beporzó rovarokra nincs hatással.

A tervezett beavatkozások időpontja és helyszíne nyomon követhető a katasztrófavédelem weboldalán – olvasható a közleményben.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük