Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Orvosi alkalmatlanság, munkaerő- és járműhiány miatt újabb vasútvonalak zárhatnak be?


Több közlekedési szervezet szerint újabb vonalakon állhat le szeptember elsejétől a vasúti forgalom. Megkeresésünkre az Építési és Közlekedési Minisztérium ugyanakkor azt írta, erről még nem határoztak, majd a korábban bejelentett, már szüneteltetett vasútvonalak próbaidőszakának tapasztalatai alapján döntenek véglegesen év végén – írja az ATV.hu.

Fotó: atv.hu

Újabb vasútvonalak eshetnek ki szeptember 1-jétől az iho.hu és a Közlekedő Tömeg értesülései szerint. Az érintett hét vonalon buszokkal helyettesítenék a közlekedést.

A hét újabb kieső vonallal kapcsolatban az ATV.hu szerkesztősége megkereste az Építési és Közlekedési Minisztériumot. Azt a választ kapták, hogy

„nem született még döntés vonalak bezárásáról”. A próbaidőszak tapasztalatait figyelembe majd az év végén hoznak határozatot.

A kieső vasútvonalakkal kapcsolatban a MÁV Sajtóosztálya levelében arról tájékoztatott, hogy az autóbuszos vonathelyettesítő járatok közlekedtetését a jármű- és személyzethiány indokolja.

Ugyanakkor a  Vasutasok Szakszervezetének elnöke arról beszélt, hogy a körülményekhez képest jó bérmegállapodást kötöttek, azonban a több okra visszavezethető munkaerőhiányon, akár egy béremelés is enyhíthet.

Meleg János hozzátette, korábban volt egy korkedvezményes nyugdíjazás, de ezt a kormány megszüntette, így nem mehetnek el hamarabb nyugdíjba a vasutasok. Ráadásul az is probléma, hogy sokan nem felelnek meg a rendszeres orvosi vizsgálatokon, a fiatalok számára pedig nem kecsegtető a szakma. Mint mondta, egyre többen érik el a nyugdíjkorhatárt, a munkáltató pedig egyre nehezebben tudja pótolni a kieső munkaerőt.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük