Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A mesterséges intelligencia figyelmeztethet a következő világjárványra


A tudósok szerint a mesterséges intelligencia képes lehet arra, hogy figyelmeztesse az emberiséget egy újabb világjárványra. – írja a Colore.hu

Egy új tanulmány szerint a tudósok egy olyan gépi tanulási rendszert fejlesztettek ki, amely segíthet nyomon követni a járványokat okozó vírusok evolúcióját és előre jelezni a változatok megjelenését.

A tanulmányban a tudósok a rendszert a COVID-19 világjárvány, a különböző változatok, valamint a koronavírus halálozási arányának rögzített adatainak felhasználásával mutatták be. Szerintük a rendszer előre jelezhette volna a koronavírus új “aggodalomra okot adó változatainak” megjelenését, mielőtt az Egészségügyi Világszervezet hivatalosan észlelte volna őket.

A kaliforniai La Jolla intézet kutatói szerint a rendszer valós időben követheti nyomon a jövőbeli járványokat.

Vannak a pandémiás vírusfejlődés szabályai, amelyeket nem értünk, de felfedezhetők a magán- és közegészségügyi szervezetek e példátlan gépi tanulási megközelítése révén

– írja a tanulmány vezető szerzője.

A tanulmány társszerzője elmondta, hogy a gépet többféleképpen lehet használni:

Ez a számítási módszer nyilvánosan elérhető adattárakból származó adatokat használt fel. De bármilyen genetikai térképezési erőforrásra alkalmazható.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük