Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A MÁV meghallgatta az utasok kérését: változnak az utazási szabályok, könnyebb lesz ezután kutyával utazni


Az állattartó utasok ma már nem szívesen hagyják otthon a kedvencüket, amikor nyaralni mennek. A MÁV a tavalyi év tapasztalatai és az utasok visszajelzései alapján lazított a kutyás utazás szabályain.

Fotó: Shutterstock

Már zárt doboz nélkül, csupán szájkosárral és pórázzal is lehet kutyát szállítani a balatoni intercity és expressz vonatokon – közölte a MÁV. A vasúttársaság azért módosította a szabályozást, mert nagyon sokan utaznak a tóhoz a háziállatukkal. A kutyákat eddig csak zárt állathordó dobozban lehetett a helyjegyköteles vonatokon szállítani, de 2024. június 26-tól emiatt már nem kell aggódni.

A MÁV-Start jelenlegi szabályzata szerint a 20 kilogrammnál nem nehezebb kutyák szállítása viszonylati kutyajegy vagy kutyaországbérlet megvásárlása ellenében csak a nem helyjegyköteles vonatokon megengedett szájkosár és póráz használatával. A helyjegyes járatokon a kézipoggyász megengedett méreténél nem nagyobb zárt szállítóeszközben utazhatnak a négylábúak.

Az elmúlt időszak és a tavaly nyári balatoni menetrend idején beérkezett utasészrevételek alapján a vasúttársaság az idei nyári szezonban pilotprogram keretében vizsgálja a kutyaszállítás lehetőségének szélesítését a Balatonra közlekedő vonatokon.

Ennek köszönhetően június 26. és szeptember 1. között új lehetőség nyílik meg a kutyával utazók előtt. A Balaton déli partján a Balaton és Tópart IC-k, a Jégmadár, Panoráma, Napfürdő, Aranypart, Aranyhíd, Ezüstpart, Fenyves expressz vonatok, valamint az északi parton közlekedő Kék Hullám IC-k, Csabai Tekergő, Szabolcsi Tekergő, Lesence és Tanúhegy expressz vonatok második kocsiosztályán bármely utas bevihet az utastérbe szájkosárral, pórázon vezetve viszonylati kutyajegy vagy kutyaországbérlet megvásárlása ellenében egy 20 kilogrammnál kisebb tömegű kutyát úgy, hogy az ne zavarja a többi utast, kutyát.

A kutyáról az utazás során sem a pórázt, sem a szájkosarat eltávolítani nem szabad, a pórázt az utasnak a kezében kell tartania. Az utazáskor a kutya érvényes (egy évnél nem régebbi) oltási igazolványát be kell mutatni.

Ha a kutyás utas közelében ülő utas kifogásolja a kutya jelenlétét, számára a nem megfelelő helybiztosítás szabályai szerint a vasúti társaság új ülőhelyet biztosít, illetve a nem megfelelő ülőhelyről igazolást ad.

A 20 kilogrammnál nehezebb, nagy testű kutyák változatlanul csak a nem helyjegyköteles vonatokon és csak azok peronján szállíthatók, utastérbe nem vihetők be.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük