Közzétette - Kategória - Beregi Krónikák, Vezér cikkek

A Máltai Szeretetszolgálat is bekapcsolódott az ukrán határon érkező menekültek támogatásába


A szervezet közlése szerint egy vidéki intézményben helyzeték el a háborús helyzet miatt kilátástalan helyzetbe kerülteket.

Képünk illusztráció

A Máltai Szeretetszolgálat pénteken befogadta, és ideiglenesen egy vidéki intézményében helyezte el az első olyan embereket, akik az ukrán válság miatt menedéket kértek a karitatív szervezettől – közölte a szolgálat.

A Kijev környékén élő család négy tagja egy spanyolországi egyetemen tanuló hozzátartozójukkal találkozott Budapesten. Amikor hazaindultak volna, a repülőtéren szembesültek azzal, hogy az Ukrajnába tartó járatokat törölték, és senki nem tudott nekik felvilágosítást adni, hogy mikor és hogyan juthatnak haza.

A magyar fővárosban azzal szembesültek, hogy a bankkártyájukkal már nem tudnak fizetni, így szálláshelyet sem vehetnek igénybe. Az éjszakát ébren töltötték, majd péntek délelőtt járókelőktől érdeklődtek arról, van-e olyan karitatív szervezet, amely befogadná őket. Az emberek a Máltai Szeretetszolgálatot ajánlották. A karitatív szervezet Batthyány téri központjában megpihenhettek, majd egy önkéntes segítő autóval az ideiglenes szálláshelyükre szállította őket.

Bár a hadiállapot kihirdetése óta az intézmények egy része zárva tart Beregszászon, a Máltai Szeretetszolgálat változatlanul működik, az iroda továbbra is nyitva áll a segítséget kérők előtt. A karitatív szervezet munkatársai és önkéntesei szervezik a rászorulók ellátását, de egyelőre nincs sok dolguk, információik szerint a környéken élő családok egy-két hétre való tartalékkal rendelkeznek.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az Ukrajnában kialakult válsághelyzetre tekintettel meghirdetett humanitárius akcióinak támogatására gyűjtést indított, aki segíteni szeretne, az adomanyozz.hu oldalon online átutalással, vagy a 1350-es adományvonal hívásával megteheti. Közvetlen átutalásokat a 11784009-20200776 számú számlán, külföldről (euróban) érkező befizetést a 11763842-00104881 számlaszámra fogadja a Szeretetszolgálat. Aki egyéb felajánlást tenne, vagy kapcsolatba szeretne lépni a Szeretetszolgálat illetékeseivel, a karpataljaert@maltai.hu e-mail címre írhat.