Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A magyar virológus elárulta, lesz-e negyedik hullám hazánkban


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint nem kizárt, hogy egy negyedik járványhullám is végigsöpörhet a világon. De mi a helyzet Magyarországon?

Fotó: 123rf

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) joggal kongatja a vészharangot: nem kizárt, hogy a koronavírus negyedik járványhulláma is végigsöpör majd a világon, ha a harmadik már lecsengett – vélekedett Rusvai Miklós magyar virológus az ATV Híradójában. A szakértő ugyanakkor azt is hozzátette, ahogy azok az országok, ahol eddigre már megfelelő mértékű lesz az átoltottság, elkerülhetik az újabb egészségügyi krízist. A virológus úgy fogalmazott, ha a szennyvízadatok a várakozásoknak megfelelően alakulnak, akkor két-három hét múlva, április közepén jöhet egy enyhítés Magyarországon. Ez persze még korántsem jelent teljes nyitást – teszi hozzá Rusvai -, arra ugyanis május végénél, júniusnál előbb szerinte nincs reális esély. (Müller Cecília országos tisztifőorvos friss beszámolója szerint jelenleg országosan stagnál a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben, egyes településeken azonban emelkedik.)

Rusvai Miklós az ATV Híradójában kifejezte abbéli reményét, hogy júliusban a közterületeken már nem kell majd védőmaszkot viselnünk, továbbá látogathatók lesznek az üzletek, a különböző rendezvények és a meccsek is – a virológus szerint ez az állapot jelentené a teljes nyitást. Elmondta azt is, hogy az időjárási viszonyok is segíthetik a helyzet számunkra kedvező alakulását, továbbá az átoltottság növekedésével a járványügyi mutatók – ez alatt értve a lélegeztetettek, az elhunytak, valamint a kórházi kezelésre szorulók számát – a 2020 szeptemberi szintre csökkenhetnek vissza. Rusvai Miklós ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy most a járvány csúcsán vagyunk, a következő napok még kritikusak lesznek, de ha a harmadik hullám májusban tényleg lecseng, akkor a virológus szerint ezzel a vírustípussal többé nem gyűlik meg a bajunk. „Ha nem jelenik meg egy radikálisan új mutáns, akkor szerintem Magyarországon harmadik hullám után negyedik hullámmal nem kell számolni” – fogalmazott Rusvai Miklós.