Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A Magyar Nemzeti Bank szerint rengeteg pénzük van a magyaroknak


Júliusban is újabb csúcsra emelkedett a lakossági betétek állománya, ám a pénz legnagyobb része továbbra is lekötés nélkül pihen a számlákon.

Képünk illusztráció Fotó: hvg.hu

Újabb csúcs: júliusban a lakossági betétek állománya megközelítette a 12 900 milliárd forintot, ez éves alapon 12,7 százalékos emelkedés – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

A látra szóló és a folyószámlabetétek mennyisége viszont ennél is gyorsabb ütemben, 16,2 százalékkal emelkedett a júliusig tartó egy év alatt, és meghaladta a 10 435 milliárd forintot – írja a vg.hu.

Az éven belüli lejáratra lekötött betéteknél viszont csak 4,7 százalékos emelkedést mért éves alapon az MNB, 1252,8 milliárdos állomány mellett.

Mindezek nyomán folytatódott a folyószámlabetétek dominanciájának fokozatos növekedése a lakossági portfólióban: a nyár közepén már elérte a 81 százalékot az arányuk, miközben egy évvel korábban 78,5, öt évvel ezelőtt pedig 63,8 százalékot tett ki.

Az éven belüli futamidőre és a hosszú lejáratra lekötött betétek súlya viszont már egyaránt 10 százalék alatt jár: az előbbieknél 9,7, az utóbbiaknál pedig 9,3 százalékos a jegybanki számsorokból kikalkulálható arány.

Ami viszont figyelemre méltó, hogy a devizabetétek állománya jóval több mint az egyharmadával – 35,1 százalékkal – emelkedett egy év alatt a lakosságnál, és szintén új rekordot beállítva elérte a 2310 milliárd forintot. Ezzel a devizabetétek súlya tizenkét hónap leforgása alatt 3 százalékponttal, 17,9 százalékra ugrott a lakossági portfólión belül.

A devizabetétek előretörésében persze fontos szerep jutott a forintárfolyam alakulásának is, de az új elhelyezések szintén nagyban hozzájárulhattak az állomány látványos emelkedéséhez. Az utóbbit jól alátámasztja, hogy miközben a múlt év első hét hónapjában összességében 176,4 milliárd forintos pluszt mutatott a tranzakciók – tehát a friss befizetések és a pénzkivétek – egyenlege a devizabetéteknél, idén július végéig már 304,3 milliárdot.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük