Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A magyar gyermekek lettek a szexuális célú emberkereskedelem egyik legfőbb célpontjai az EU-ban


Az Európai Uniós összesítést nézve a szexuális célú emberkereskedelemnek az egyik legfőbb célpontjai a magyar gyermekek. Kutatások azt mutatják, hogy nincs visszatartó ereje a büntetések súlyának. A kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények esetén “borzalmas” visszaesési rátával lehet számolni – hangzott el az ATV Start című műsorában.

A napokban módosította az országgyűlés az Alaptörvényt, a  mostani alkotmánymódosítás értelmében ezután nem részesülhetnek államfői kegyelemben azok, akiket gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt ítéltek el. Ezzel kapcsolatban Vajda János jogász, pszichológus emlékeztetett, hogy amikor Orbán Viktor miniszterelnök alig egy héttel a kegyelmi botrány után benyújtotta a törvénymódosítást, akkor még másképp szólt a szövege. Akkor még úgy nézett ki, hogy jóval tágabban lesz meghatározva a kegyelemből kizártak köre, tette hozzá a szakértő az ATV Start műsorában. Ugyanis az első módosítás szerint bármilyen szándékos, kiskorú sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén kizárhatták volna a kegyelem lehetőségéből az elkövetőt.

Ezt szűkítették most úgy, hogy az Alaptörvény jelenleg annyit mond, hogy sarkalatos törvények határozzák majd meg, hogy melyek ezek a bűncselekmények.

A Büntető Törvénykönyv pedig a kiskorúak sérelmére elkövetett nemi erkölcs elleni bűncselekményekről szól.

Vajda János elmondta: természetesen a kiskorúak sérelmére elkövetett nem erkölcs elleni bűncselekmények nagyon komoly problémát jelentenek, és erre fel is hívta a figyelmet a kegyelmi botrány, de “vastagon vannak olyan”, kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények, fizikai bántalmazás, amelyek ugyancsak felvetnek komoly problémákat. Felidézte, hogy nemrég jelent meg a Hintalovon Alapítvány gyermekbántalmazásról szóló összefoglaló jelentése, ami rámutat erre.

A szakember számára “fájó pont”, hogy például az emberkereskedelem kimaradt a felsorolásból. Az Európai Uniós összesítést nézve a szexuális célú emberkereskedelemnek a legfőbb célpontjai a magyar gyermekek – tette hozzá.

Azzal pedig, hogy a kegyelem lehetőségéből kizárják a pedofil elkövetőket, jelenleg nincs a büntetőeljárás rendszerében olyan ösztönző eszköz, amivel rá lehetne bírni egy már végrehajtandó szabadságvesztését töltő pedofil elkövetőt arra, hogy például információt osszon meg, amivel esetleg rendelkezik más báncselekménnyel kapcsolatban – magyarázta Vajda János jogász.

Kérdésre az is kiderült, hogy az eddigi kutatások azt mutatják, hogy nincs visszatartó ereje a büntetések súlyának. A kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények esetén “borzalmas” visszaesési rátával lehet számolni – fogalmazott Vajda János. Majdnem 80 százalékos, tette hozzá. Sőt, akár kontraproduktív is lehet az egyre szigorodó büntetési rendszer. Elmondta: egyre inkább az látszódik, hogy a rendszerbe nem itt kell belenyúlni.

Meg kellene erősíteni az áldozatvédelmet, a gyermekvédelmet, ami pedig Magyarországon nagyon el van hanyagolva, az a rejtőzködő pedofilokra való fókuszálás és a megelőzés – mondta el Vajda János. Ők azok, akik rendelkeznek ezzel a pszichiátriai zavarral, de nem történik konkrét bűncselekmény elkövetése. “Ezek az emberek napi szinten küszködnek, és folyamatosan tartanak attól, hogy meg fogják valósítani ezt a bűncselekményt” – magyarázta Vajda János. Európában már trend, hogy ezekkel az emberekkel megpróbálnak párbeszédet kezdeményezni, segíteni rajtuk, hogy ne történjen meg a bűncselekmény.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük