Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák, Életmód és Egészség tippek

A legtöbben így mikrózzák az ételt: nem is sejtik, szörnyen nagy hibát követnek el

Címlapkép: Getty Images

A mikróhullámú sütőt vélhetően senkinek sem kell bemutatni: tudod, az a doboz a konyhában, amibe ha berakod az ételt akkor az megmelegíti, kiolvasztja. Azonban a dolog nem ennyire egyszerű, sokan nem is tudják, hogyan kell rendesen megmikrózni az ételeket: nekik általában kővé fagyott, vagy simán jéghideg marad a kaja belseje. Ha neked is meggyűlt már a bajod a mikróval, mindenképp érdemes megfogadnod az alábbi tanácsokat!

Egész Magyarország – vagy talán az egész világ – legelterjedtebb háztartási gépe a mikróhullámú sütő (egyszerűbben:mikró). Szinte minden konyha elengedhetetlen kelléke a gép, amellyel varázsütésre megmelegíthetjük az ételeket, amiket korábban készítettünk – de külön szakácskönyvek is léteznek a mikróhuszároknak!

Egy korábbi termékteszten kiderült, hogy a “lakossági” mikrók nem is olyan drágák: a Tudatos Vásárlók Egyesülete arra jutott, hogy annak,

akinek csak az alapfunkciók kellenek, tehát melegíteni és ételt kiolvasztani akar csak a készülékkel, az már 20-30 ezer forintért is találhat magának olyan terméket, ami elégséges értékelést kapott az egyesület próbáján.

91 mikrósütő vett részt a megmérettetésen, és kiderült, hogy vásárlóként annyira nem nyúlhatunk mellé, ha az a fő szempont, hogy egyenletes hőmérsékletű legyen a kész étel, ugyanis ebből a szempontból mindössze 3 készülék kapott 2-nél rosszabb értékelést az 1-5-ig terjedő skálán, a többi a középmezőnyben vagy annál jobban végzett. A sereghajtók között volt 50 ezer és190 ezer forintos mikró is. 6 készülék pedig legalább 4 pontot kapott erre a szempontra, volt közöttük 210 ezer forintos Bosch, de alacsonyabb árkategóriájú, 35-50 ezer forintos Panasonic, Samsung, Sharp vagy Whirlpool mikró is.

Eddig tuti, hogy rosszul használtad!

Bármennyire is elterjedt konyhai készülék a mikró, sokan nem tudják, hogyan kell vele bánni. Ezért megosztunk pár praktikát, amelyek segítségével nem kell többet bosszankodnod ahelyett, hogy már rég megebédeltél volna!

A legtöbben például nem veszik figyelembe, hogy a mikró kívülről befelé melegíti fel az ételt: ezért van az, hogy míg a kaja felszíne tűzforró, belül még csak nem is langyos. Ennek kiküszöbölése érdekében érdemes vagy kisebb porciókra osztani a tányéron az ételt, vagy pedig, ha olyan, akkor egy lyukat formázni az étel közepébe. Így megnő az a felület, amelyet érhetnek a sugarak, ergó gyorsabban melegszik fel az étel, és nem marad hideg belül. Emellett a húst is érdemes felvágni, mielőt bedobod melegíteni – az indok ugyanaz, mint az előbb, több kisebb darab jobban megmelegszik.

Észrevetted, hogy például a sült marhahús, vagy a sertséhús más ízű, állagú lesz, ha megmikrózod? Ezen segíthetsz, ha valahogyan megakadályozod, hogy a nedvesség elpárologjon az ételből. Ezért érdemes egy nedves papírtörlőt rakni a sülthúsra, ami meggátolja, hogy kiszáradjon a mikróban. Ha húsgombócot melegítesz, érdemes jókora adag mártást is merni a tányérra!

A másnapos pizza sem túl jó megmikrózva, ugye? Jóval finomabb lesz, ha nem csak úgy bedobod a mikróba, hanem valamivel lefedve, például két tányér közé téve teszed be melegíteni – alacsonyabb fokozaton, hosszabb ideig. Így nem szárad ki, keményedik meg a tészta.

A különféle tésztaételek egyenletes melegítésének titka a mártásban rejlik: hogy teljesen átmelegedjen a tészta is, bőven kell hozzá mártást is adni, majd pedig lefedni valamivel a kaját – egy másik tányér pont megfelel. Ezzel a módszerrel kevésbé marad hideg az étel alja, közepe.

/penzcentrum.hu/