Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A KSH szerint könnyebb volt az autósok élete az év elején, olcsóbban tankoltunk januárban


Érdekes megállapítás bújt meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) januári inflációs adatai között, miszerint az üzemanyagok ára decemberről januárra 0,5 százalékkal még csökkent is az üzemanyagok ára – vette észre a 444.

Ha viszont a Holtankoljak.hu által rendszeresen közölt nagykereskedelmi árakat nézzük, csökkenésnek sehol nincs nyoma, épp ellenkezőleg:

Már önmagában az kizárja az üzemanyagár-csökkenés tényét, hogy januártól – még ha két lépcsőben is, de – összesen 41 forinttal terhelték meg a benzin, valamint a dízel literenkénti árát a jövedéki adó emelésére hivatkozva. Ezek után a fenti grafikonról az olvasható le, hogy

a benzin literje december 29-én még 570 forintba került, január 31-én viszont már 597 forintba, míg a gázolajé 593-ról 632 forintra drágult.

Tehát miközben a KSH-nál 0,5 százalékos csökkenést könyveltek el, a valóságban a benzin 27 forinttal, vagyis 4,7 százalékkal, a gázolaj pedig 39 forinttal, azaz 6,6 százalékkal lett drágább. Némiképpen az MTI által közölt ábra szolgál magyarázattal a számolási anomáliára, a KSH ugyanis januárra 567 forintos benzin- és 598 forintos gázolajárat tüntetett fel:

Ezzel szemben egészen péntekig abszolút emelkedő tendencia jellemezte az üzemanyagok árait: a hét utolsó munkanapján életbe lépett, alig észrevehető változással a benzin átlagára 600 forintra csökkent, míg a gázolajé maradt 640 forint.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük