Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A következő világjárványra készül a WHO: világjárványügyi megállapodás aláírására szólították fel az országokat


Nagy csapás lenne a jövő generációi számára, ha az országok elmulasztanák a világjárványok elleni küzdelemről szóló, jogilag kötelező érvényű globális szerződés megkötésére vonatkozó májusi határidő betartását – jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

A szervezet végrehajtó tanácsának genfi ülésén Gebrejeszusz közölte, a világszerte több mint hétmillió ember halálát okozó COVID-19 pandémia után a világjárványok kezelésére vonatkozó új megállapodás, illetve a meglévő szabályok frissítésének célja, hogy megerősítsék a világ védelmét az új kórokozókkal szemben – adta hírül az MTI.

A WHO főigazgatója kiemelte, aggódik amiatt, hogy a tagállamok esetleg nem teljesítik kötelezettségvállalásukat, miközben számos, megoldásra váró kérdés van még.

A járványügyi megállapodás és a nemzetközi egészségügyi szabályzat módosításának elmulasztása olyan elszalasztott lehetőség lesz, amelyet a jövő nemzedékei talán nem bocsátanak meg nekünk

– figyelmeztetett.

A szervezet 75 éves történetében a WHO-nak eddig csak egyszer sikerült ilyen léptékű megállapodást kötnie, amikor 2003. március 1-jén Genfben a WHO tagállamai elfogadták a dohányzás elleni küzdelemről szóló első nemzetközi egyezmény szövegét.

Genfi beszédében a WHO főigazgatója ugyanakkor bizakodóan nyilatkozott az AIDS elleni küzdelem kilátásairól. A HIV-vírus terjedését a WHO a világ legégetőbb problémáinak leküzdésére 2030-ig kitűzött, úgynevezett fenntartható fejlődési célok közé sorolta.

Mint írtuk, Egészségügyi Világszervezet (WHO) január közepén adott ki egy újabb figyelmeztetést arról, hogy egy ismeretlen „X-betegség” 20-szor több halálesetet okozhat, mint a koronavírus-járvány.

A Világgazdasági Fórum éves találkozóját Davosban tartotta, egyik ülés neve „felkészülés az X-betegségre.” Az Egészségügyi Világszervezet szerint az „X-betegség” azt jelenti, hogy egy súlyos nemzetközi járványról olyan kórokozó tehet, amelyről jelenleg nem ismert, hogy betegséget okozna embereknek.

A jobboldali közösségimédia-oldalak azzal vádolták meg a szervezőket, hogy a világ vezetői azért gyűlnek össze, hogy megvitassák az oltási kötelezettség bevezetésének terveit, a szólásszabadság korlátozását, sőt még a világjárványok megtervezését is.

Listát vezetnek a járványveszélyes betegségekről

A WHO egy listát vezet a kiemelt kórokozókról, amelyek járványveszélyes potenciáljuk miatt a legnagyobb közegészségügyi kockázatot jelentik, és/vagy nem állnak rendelkezésre ellenintézkedések, vagy azok nem elégségesek ezekkel szemben.

Bár a lista messze nem teljes, és nem feltétlenül jelzi a következő járvány vagy világjárvány legvalószínűbb okát, itt vannak azok az ismert kórokozók, amelyeket a globális közegészségügyi tisztviselők az „X-betegség” mellett szemmel tartanak:

  • Ebola- és Marburg-vírus-fertőzés,
  • Krími-kongói vérzéses láz,
  • Lassa-láz,
  • súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS-CoV-1),
  • Közel-keleti légúti szindróma,
  • Covid (SARS-CoV-2),
  • Nipah-vírus és más henipavírusos betegség,
  • Rift Valley-láz,
  • Zika-vírus.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük