Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A következő hetek még jobban fájhatnak az autósoknak, még többe kerülhet a tankolás


A közeljövőre nézve emelkedő üzemanyagárakat várnak a Népszava által megkérdezett szakértők. Tegnap a hazai tarifák alapjául is szolgáló, Brent típusú nyersolaj hordónkénti ára 83 dollár felett, negyed éves csúcsán állt.

Népszavának nyilatkozó Molnár László, a GKI vezérigazgatója az alapanyag piacán további áremelkedést vár. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) már eldöntött, a közeljövőben várható, újabb, kifejezetten az olajár emelését célzó, együttes termeléscsökkentése ugyanis szűkítheti a kínálatot. A tengeri és vezetékes szállítást egyaránt sújtó nemzetközi, illetve európai kereskedelmi korlátozások miatt az orosz kőolaj jó része ki sem jut a piacra. Az amerikai palaolajtermelők most főleg hiteleik fizetésére összpontosítanak, ami emeli a termelésük újraindításához szükséges olajárszintet. Ezzel szemben viszont a nemzetközi – de különösen a kínai – kereslet ugorhat. A gazdaságkutató vezetője ennek nyomán nem csodálkozna, ha az év végén akár a száz dollárt is megközelítené a Brent ára.

A forint-, pontosabban dollárárfolyam kilátásait a hazai kúttarifák szempontjából szintén kevéssé látják derűsen. Az intézet az elkövetkező hónapokra a hazai fizetőeszköz gyengülését – a dollár erősödését – várja, ami még tovább lendíthet az üzemanyagárakon.

A belföldi üzemanyagárakat még tovább emelheti a kormány által a légszennyező cégekre nemrég visszamenőleg kivetett szén-dioxid-kvóta-adó. Ez a Molnak a hazai piac négyötödét ellátó százhalombattai finomítójára becsléseik szerint évi több mint húszmilliárdos többletkiadást ró. Molnár László meggyőződése, hogy a Mol ezt a tételt is továbbhárítja.

Az elkövetkező napokban némiképp enyhülhet a hazai üzemanyagárakat az elmúlt napokban jellemző, erőteljes drágulási ütem – vélekedett Grád Ottó, a nagy hazai láncokat képviselő Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára. Ennek hátterében szerinte is az egy hónapja emelkedő, egy hete a 80 dolláros lélektani határt átlépő Brent-jegyzés áll. Mindazonáltal az elkövetkező hetekben már nem számít arra, hogy az olajár kilép a most jellemző, 80-85 dolláros sávból. Bár ezt követően némi áremelkedés nem zár ki, szerinte az év végéig sem lépi át a szint a 90 dollárt. Ennek nyomán a hazai kútárak is 600 forint fölé emelkedhetnek, bár szerinte a szint az év végéig nem lépi át a 620 forintot. A jövő évi árakat alapvetően befolyásolja a jövedéki adó január 1-jétől hatályos, bruttó 41 forintos emelése. A későbbi árakat ennek tovagyűrűző kereskedelmi hatásai is befolyásolhatják – szögezte le Grád Ottó.

Forrás: Népszava

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük