Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A Körös-Maros Nemzeti Park is csatlakozott a Nemzeti Parkok Hete programsorozathoz


A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNPI) szeptemberben több alkalommal különleges túrát szervez, így csatlakoztak a Magyar Nemzeti Parkok Hete programsorozathoz is – tájékoztatta az intézmény közleményben az MTI-t.

Szeptember 15-én, kedden 17 órától őshonos magyar háziállatokat mutatnak be a KMNPI Kardoskút-Sóstói Állattartó Telepén. Lehetőség nyílik a telepen tartott szürkemarhagulya, valamint racka és cigája juhok nyájainak megtekintésére szakvezetéssel egybekötve. Ezen a napon az érdeklődők ingyenesen tekinthetik meg a Kardoskút-Pusztaközpontban található Kardoskúti Madárvonulás Múzeumot.
Szeptember 16-án, szerdán 14 órától Evezővel a Kákafoki-Bikazugi holtágon címmel szerveznek túrát Szarvason. A látogatók a vízről ismerkedhetnek meg a holtág növény- és állatvilágával.
Szeptember 17-én, csütörtökön 17 órától medertúrát szerveznek a kiszáradt kardoskúti Fehér-tóban. A Fehér-tó medre száraz időjárás esetén nyár végére teljesen kiszárad, ilyenkor a felszínt fehér sziksó borítja. A medertúra alkalmával a látogatók szakvezető segítségével ismerkedhetnek meg a szikes tavak ritka növényeivel, például a bajuszpázsittal, a sziki ballagófűvel vagy a sziki sóballával. A ritka madarakon kívül számos érdekes állatfaj is szem elé kerülhet, így akár a sisakos sáska, a szongáriai cselőpók vagy a réti rabló is megmutathatja magát.
Szeptember 18-án, pénteken 17 és 22 óra között Szarvasbőgés a Kis-Sárréten címmel szerveznek túrát a Sziki-tavakon. A gímszarvasok különleges nászidőszakában megtartott kirándulást madármegfigyeléssel kötik egybe. Ugyanezen a napon, 18.30 órától csillaglesre várják az érdeklődőket a csomorkányi templomromhoz. Az eseményt – mely erősen felhős idő esetén elmarad – sötétedésig helytörténeti érdekességek színesítik.
Szeptemberben minden nap 9-től 17 óráig Színpompás ősz a ligetben címmel nyugdíjasoknak szerveznek szakvezetéses túrákat a Körösvölgyi Állatparkban. A látogatók testközelből ismerhetik meg a Kárpát-medence egykor és ma honos állatfajait. Csaknem 50 féle madár, hal és emlős egyedeit tekinthetik meg. A park egyik érdekességét az európai bölények jelentik, melyek a Maros és a Sárrét közti terület régmúlt élővilágát idézik. Az állatpark legújabb lakói a napjainkban is rendkívül ritka, fokozottan védett európai szürke farkasok.
Szeptember 21-27. között Tiszta a levegő címmel csatlakozik a KMNPI az Európai Autómentes Héthez, a Körösvölgyi Állatparkban minden vendég 50 százalékos kedvezményt kap a kerékpár- és kenubérlésre. Aki kerékpárral vagy gyalogosan érkezik az állatparkba, szintén féláron vásárolhat belépőjegyet. Az autómentes világnapon, szeptember 22-én, 10 órakor a Körösvölgyi Látogatóközponttól indulva kerékpáros túrát szerveznek a Gödény-halomhoz – olvasható a közleményben
A Magyar Nemzeti Parkok Hete kezdeményezés összefügg az Európai Nemzeti Parkok Napjával, amelyet az első európai nemzeti park (Svédország, 1909) létrehozásának napján, minden év május 24-én ünnepelnek 1999 óta. Az Európai Nemzeti Parkok Napja kezdeményezés arra irányul, hogy minél többen, minél szélesebb körben ismerjék meg, fedezzék fel a kezdeményezéshez csatlakozó országok természeti értékeit. Magyarországon 2007 óta rendezik meg. Tavasszal a járványhelyzet miatt nem tudták megtartani, ezért került át az esemény őszre, de most is az aktuális járványügyi szabályok betartása mellett várják az érdeklődőket.

MTI