Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A kormány támogatja a menekülők elszállásolását – Ennyi támogatást kapnak azok, akik segítek


Magyar Közlönyben megjelent a rendelet az Ukrajnából érkezők elhelyezésének támogatásáról. A kormány döntése azokra nem vonatkozik, akik önként ajánlották fel a szálláshelyet.

Fotó: hirklikk.hu

A helyi önkormányzat

az ideiglenes védelemre jogosult vagy a menedékes szállása és ellátása után naponta elszállásoltanként és ellátottanként 4000 forint fajlagos támogatásra jogosult.

A rendelet kitér arra is, hogy a rendőrség a helyi védelmi bizottság által kijelölt szálláshelyre viszi az ideiglenes védelemre jogosultat, menedékest, aki a szállásadó felszólítása ellenére nem hagyja el a szállást, ahol a részére nyújtott valamennyi ellátás és kedvezmény megilleti.

Ha a minisztérium vagy a megyei, fővárosi védelmi bizottság (a továbbiakban együtt: megrendelő) és a szállásadó megállapodást köt 20 főnél nagyobb létszámú ideiglenes védelemre jogosult vagy menedékes elhelyezését ellátó szálláshely igénybe vételére, a szállásadó az elszállásolt ideiglenes védelemre jogosult, illetve menedékes szállása és ellátása után egyedi támogatást igényelhet.

A támogatás összege – ha a felek a megállapodásban ettől eltérően nem rendelkeznek – megegyezik a fajlagos támogatás összegével. A szállásadónak fizetett támogatás mentes a közterhek alól, ide nem értve az általános forgalmi adót.