Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A kormány megnyugtatta a magyar falvakban élőket, ömlik a pénz a vidékre


Gyopáros Alpár: a hazai kistelepülések több mint felében megtörtént a várt trendforduló: egyre több a beköltöző fiatal család és több gyermek születik.A Magyar falu program az első olyan vidékfejlesztési projekt, amelyet maguk a falvak, azok lakói és vezetői írnak – hangoztatta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Vas vármegyei Horvátzsidányban.

FORRÁS: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

Gyopáros Alpár, aki a több mint 800 lakosú községben a program keretében megvalósult fejlesztéseket – felújított utcát, közösségi teret és a közterület fenntartásához szükséges eszközöket – adott át, hozzáfűzte: a kistelepülések azért tudják hatékonyan felhasználni a fejlesztési forrásokat, mert megmondhatják, hogy milyen célterületekre szeretnének támogatást kapni, sőt abba is beleszólhatnak, hogy milyen eljárásrend mellett tudnak ezekhez hozzájutni.

A kormánybiztos köszöntőjében úgy fogalmazott: a Magyar falu program legfontosabb célja az volt, hogy a falvak lélekszáma újra növekedésnek induljon, az elmúlt három évben pedig a hazai kistelepülések több mint felében megtörtént a várt trendforduló: egyre több a beköltöző fiatal család és több gyermek születik.

Gyopáros Alpár az átadóünnepség előtt az MTI-nek elmondta: a program keretében 2019 óta több mint ezer milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg a falvakban, Vas vármegyébe ebből 30 milliárd forintnyi forrás érkezett. Hozzátette: a kormány döntése alapján a Magyar falu program a gazdasági kihívások és nehézségek ellenére folytatódik.

Ezért is írtunk ki pályázatot és adtunk támogatást a kisboltok segítésére, ezért kívánunk megújítani ezer kilométernyi, a falvakat összekötő utat, valamint belső utakat és járdákat egy új pályázat keretében; ezeknek a kiírásáról a döntés már megszületett, illetve az év második felében is lesznek új kiírások

– mondta.
Ágh Péter (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára köszöntőjében azt emelte ki: 77 településből álló választókerületében – a vármegye északi részében – eddig 74 település részeseült valamilyen formában a kormány vidékfejlesztési programjának forrásaiból, Horvátzsidányban három pályázat alapján 75 millió forint értékű fejlesztés valósult meg.
Krizmanich István, a település független polgármestere ünnepi beszédében kijelentette: 1990 óta a Magyar falu program az a projekt, amely valós vidékfejlesztést jelent.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük