Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A kormány béremeléssel, ösztöndíjakkal segíti az ápolói létszám növekedését


Két éven belül átfogó béremelésre kerül sor az egészségügyben, melynek során az érintett szakdolgozók alapbére 72 százalékkal emelkedik majd, míg az „Ápoló leszek” program keretében négymilliárd forintból az év végéig 3200 egészségügyi hivatást választó tanuló részesülhet ösztöndíjban, a nővérszállók építésére és felújítására pedig 16 helyszínen 8,8 milliárd forintot fordít a kormány – tudatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A kormány az ápolói létszám növelése érdekében számos intézkedést vezetett be, köztük ösztöndíjrendszereket, lakhatási támogatásokat és béremelési programot, melyek pozitív hatásai egyre nagyobb mértékben éreztetik hatásukat – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményében. A tájékoztatásban kiemelik: az átfogó, 2022-ig megvalósuló béremelésre lépcsőzetesen, évente több ütemben kerül sor, melynek köszönhetően az érintett szakdolgozók alapbére 2022-ig 72 százalékkal növekedik, az „Ápoló leszek” program keretében négymilliárd forintból az év végéig 3200 egészségügyi hivatást választó tanuló részesülhet ösztöndíjban, a nővérszállók építésére és felújítására pedig 16 helyszínen 8,8 milliárd forintot fordít a kormány.

A nemzeti kormány 2010 óta pótolja az egészségügytől korábban elvett pénzeket, megbecsüli az egészségügyi dolgozókat, gondoskodik az ápolók, orvosok utánpótlásáról, emeli a bérüket és mindent megtesz azért, hogy ismét vonzóvá tegye az egészségügyi pályát a fiatalok számára. Ne feledjük, hogy a Gyurcsány-korszakban az összeomlás szélére juttatták az egészségügyet, több ezer dolgozót tettek utcára, üldöztek el az országból, továbbá nem gondoskodtak a dolgozók utánpótlásáról, sőt bezárták a szakképző iskolákat, mindezzel kiszámíthatatlanná tették az egészségügyi életpályát.

-olvasható a minisztériumi tájékoztatásban, melyben arról is írnak, hogy Magyarországon 10000 lakosra megközelítőleg 70 ápoló jut. A KSH 2018. évi egészségügyi statisztikai évkönyvének adatai alapján a betöltött szakdolgozói állások száma 101 331,32 volt, míg a betöltetlen állások száma pedig 3 671,01, mely a tervezett állásokhoz képest kb. 3,6 százalékos hiányt jelent.

PestiSrácok.hu, fotó: illusztráció