Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A K&H Bank szerint, nettó 414 ezer forint az átlagos magyar háztartás havi bevétele


Felmérés készült a hazai lakosság pénzügyeinek alakulásáról. Valamivel jobb lehet a háztartások helyzete, mint a megelőző negyedévekben, azonban így is nagyon sokan számoltak be gondokról.

Fotó: Getty Images

Így állhatnak a magyar háztartások jövedelmi viszonyai manapság

Reprezentatív felmérést készített a K&H, amely a 30-59 éves korosztály háztartásainak anyagi helyzetét vizsgálta az idei év első negyedévében. Összességben tekintve javultak a lakosság jövedelmi viszonyai a pandémia előtti adatokhoz képest, azonban a részletes statisztikák ennél sokkal árnyaltabb képet mutatnak.

414 ezer forint volt egy átlagos háztartás nettó jövedelme 2022 első három hónapjában. A kutatás hat éves története során ez rekordszintnek számít. A szubjektív anyagi biztonságérzetük azonban még felzárkózóban van a koronavírus-járvány előtt mért értékekhez képest. A válaszadók ugyanis kevesebb mint harmada, pontosabban 31 százaléka nyilatkozta azt, hogy biztosnak érzi a pénzügyi helyzetét, amíg 17 százalékuk kimondottan rossznak ítélte a financiális viszonyait.

A háztartások 42 százalékának nem változott a jövedelmi helyzete a koronavírus-járvány kitörése óta. 18 százalékuk azonban javulást jelentett, ami nagy előrelépés például a 2020 és 2021 második negyedévei között mért értékekhez képest, amikor 4-9 százalék közé esett ez a mutató. Akik pozitívan értékelték a változást, azoknak átlagosan 59 ezer forinttal emelkedtek a bevételeik. A válaszadók 39 százalék azonban arról számolt be, hogy jelentős csökkenést tapasztaltak a jövedelmükben a pandémia kitörése óta – átlagban mintegy havi 85 ezer forintnyit. Viszont csökkent a kedvezőtlen adatokról beszámolók aránya, hiszen a korábban említett időszakban a megkérdezettek 42-52 százaléka között alakult.

Véleményt mondtak a közös kasszáról is

A többség szerint a közös kasszának vannak előnyei, de a feltétele az, hogy a párok a bevételeik legnagyobb részének elköltéséről egyeztessenek egymással. A magyarok 37 százaléka gondolja úgy, hogy ez akkor valósulhat meg, ha minden bevételük közös számlára érkezik és közösen is használják azt fel. Külön számlája a legtöbbeknek van, azonban az egy háztartásban élő párok alig több mint harmada fér hozzá kölcsönösen egymás számlájához, továbbá harmaduk rendelkezik közös bankszámlával.

Továbbá a megkérdezettek 81 százaléka nyilatkozta azt, hogy úgy is lehet megegyező kasszán egy pár, ha a bankszámlájuk nem közös. Emellett 93 százaléka gondolja azoknak, akiknek van a párjukkal azonos számlájuk, hogy így könnyebb átlátni a családi pénzügyeket – írja a haszon.hu.