Közzétette - Kategória - Egyéb

A kátyúk miatt több ezer kárbejelentés érkezik évente, érdemes rá külön biztosítás kötni


A Magyar Biztosítók Szövetsége arra számít, hogy az enyhébb tél miatt a szokásosnál kevesebb lesz a bejelentés.

A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kommunikációs vezetője szerint idén az átlagosnál kedvezőbbnek ígérkezik a kátyúszezon. Lambert Gábor az InfoRádiónak elmondta: egy átlagos évben több ezer kátyúkár van a közutakon, a Magyar Közút nagyjából ezret regisztrál, ebből 400-500 bejelentés a Budapesti Közúthoz érkezik, de az enyhébb télnek köszönhetően ennél most kevesebbre számítanak.

Kiemelte, hogy amennyiben már megtörtént a baj, két lehetőség van:

  • ha rendelkezünk kátyúbiztosítással, akkor a biztosítóhoz kell fordulni,
  • ha nem rendelkezünk kátyúbiztosítással, akkor közvetlenül a közútkezelőhöz kell fordulni: országutak esetében a Magyar Közút Zrt.-hez, a fővárosi kátyúgondok miatt a Budapest Közút Zrt.-hez, illetve ahhoz az önkormányzathoz, ami kezeli az adott közutat.

A bejelentést alaposan kell dokumentálni, pontosan feltüntetve, hogy mi, hol és mikor történt, fényképpel illusztrálva. Lehetőség szerint, ha olyan a sérülés, vegyük igénybe a hatóság közreműködését, és az is jó, ha van tanúnk, aki alátámasztja a történteket – hívta fel a figyelmet a Mabisz kommunikációs vezetője, hozzátéve, hogy a kátyúkárok jellemzően 20 ezer forint körül alakulnak, így két-három ezer forintért érdemes kiegészítő biztosítást kérni.