Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A kárpátaljai magyarság negyede hagyta el lakóhelyét a becslések szerint


A háború miatt a Kárpátalján élő magyar lakosság 20-30 százaléka döntött eddig úgy, hogy elhagyja Ukrajna területét – nyilatkozta a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója, Dunda György az Euronewsnak.

Szerinte az is kérdéses, hogy maradt-e egyáltalán 100 ezer magyar Kárpátalján, lehet ugyanis, hogy már ennél is kevesebb magyar él a régióban. Dunda György megemlítette, hogy legutóbb több mint 20 éve volt népszámlálás Kárpátalján, akkor még 150 ezer magyar élt a területen. A lapigazgató arról is beszélt, hogy a háború miatt Kárpátaljára menekülők miatt a magyarság részaránya akár 10 százalék alá is csökkenhet a térségben.

Az újságíró úgy tapasztalja, Kárpátalján nincs nagy magyar–ukrán feszültség, elmondása szerint azt leginkább a politika gerjeszti:

A tősgyökeres kárpátaljaiak jól ismernek bennünket, és ahogy több száz éven keresztül mi békében, toleranciában, egymás kultúráját, hagyományait, nyelvét tisztelve éltünk, ezt a háborús állapotok hál’ istennek nem változtatták meg. Inkább a politika által kiváltott médiahergelés az, ami feszültséget kelt az együttélésben

– jegyezte meg.

Az Euronews megemlíti, hogy Ukrajnában szóba került a nemzetiségi iskolák megszüntetése. A törekvést a magyar kormány élesen kritizálta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezetésével, aki az EBESZ-hez fordult, hogy a nemzeti kisebbségi főbiztosa segítsen elhalasztani egy új ukrán törvény végrehajtását.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük