Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A hőséggel együtt megnőtt a vízfogyasztás is: első fokú vízkorlátozást rendeltek el számos településen


A jelenleg is érvényben lévő másodfokú hőségriasztás miatt számos településen első fokú vízkorlátozást rendeltek el annak érdekében, hogy a megnövekedett vízfogyasztás miatt továbbra is biztosított legyen a lakosság vízellátása – írja az Index.hu.

Első fokú vízkorlátozást rendeltek el

A Duna Jobbparti Regionális Vízellátó Rendszer ellátási területén az utóbbi napok üzemeltetési adatai alapján a vízfogyasztás egyértelmű növekedése tapasztalható – derül ki a DMRV közösségimédia-bejegyzéséből.

Mint írják, jelenleg az érintett települések vízellátását biztosító rendszereik magas fogyasztás mellett maximális kapacitással, üzemszerűen működnek, szolgáltatási területükön egyelőre sehol sem alakult ki vízhiány. Ugyanakkor a fogyasztási igények további emelkedése a vízellátó rendszerben

KRITIKUS ÜZEMÁLLAPOT ELÉRÉSÉT OKOZHATJA,

amely következtében nagyobb kiterjedésű területen nyomáscsökkenés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki.

Éppen ezért a kánikula időtartamára – a vízhiány kialakulásának megelőzése érdekében – kérik a Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu, valamint Üröm településen élőket a felelős ivóvízhasználatra és az együttműködésre:

  • törekedjenek az észszerű vízfogyasztásra: korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását (például medencetöltés), annak érdekében, hogy minden felhasználó ivóvízhez juthasson;
  • mellőzzék a locsolást, a kommunális ivóvízellátó rendszerre szerelt automata öntözőberendezéseket kapcsolják ki;
  • kérik továbbá az önkormányzat közterületi (például tűzcsapokról történő) locsolási célú vízvételezésének szüneteltetését.

Lokális vízhiány esetén a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. haladéktalanul lajtos vízellátást biztosít az érintett területen.

A legtöbben takarékosságra szólították fel a lakosságot

Ennek hatására az érintett települések tájékoztatni kezdték a lakosságot a változásokról. Szentendre hivatalos oldala arról ír, hogy az első fokú vízkorlátozás idején tilos

  • a kommunális ivóvízellátó rendszerről locsolni 6 és 23 óra között,
  • a gépjárművek tömlős mosása,
  • a járdák, utak mosása, automata öntözőberendezések üzemeltetése, illetve
  • az úszómedencék töltése.

A fentebb olvasható kéréseket tolmácsolta lakosai felé Pomáz, Solymár, Csobánka, Pilisvörösvár, Pilisszentiván, Nagykovácsi, Üröm, Pilisborosjenő, Budakalász és Leányfalu települések vezetése is internetes felületeiken. Tahitótfaluról és Pilisszentkeresztről semmilyen információt nem találtunk ezzel kapcsolatban, Pilisszántó polgármesterét pedig telefonon kerestük, de egyelőre nem értük el.

Számos intézkedést hoztak a fővárosban is

A FŐPOLGÁRMESTERI HIVATAL TÁJÉKOZTATÁSA SZERINT A FŐVÁROSBAN LOCSOLÁSSAL, IVÓKUTAKKAL ÉS VÍZOSZTÁSSAL SEGÍTENEK A HŐSÉGBEN AZ EMBEREKEN.

A BudapestGO alkalmazásban bekapcsolható a szűrőkben az ivókút funkció, amely a városban található ivókutakat mutatja. A Fővárosi Vízművek 56 ivókutat, 549 közkutat és mobil vízosztó pontot biztosít a vízvételezésre. A BKK megnyitja ügyfélszolgálatait, ahol légkondicionált helyiségekben díjmentesen használhatók a vízautomaták.

A hőségriadó elrendelését követően fokozott készenlét lépett életbe, ezért a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Köztisztasági Divízió locsolóautói vasárnap este óta folyamatosan, kétszer 12 órás műszakban, műszakonként jellemzően 20-25 célgéppel, vagyis 24 órában 50 járművel locsolják a budapesti közúthálózatot.

Továbbá az új járműbeszerzéseknek köszönhetően folyamatosan növekszik a klímaberendezéssel ellátott villamosok, trolibuszok és autóbuszok száma.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük