Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Koronavírus: A héten újabb szigorításokról dönt a kormány


A Miniszterelnökséget vezető miniszter az Inforádió Aréna című műsorában beszélt arról, hogy a kormány kétnapos kormányülést tart a héten, ahol újabb szigorításról döntenek, mert a járványterjedés miatt nyilvánvaló, hogy a jelenlegi intézkedések nem elegendőek – számolt be a Portfolio.

Fotó: MTI

Vannak olyan vörös vonalak, amelyeket ha átlépünk, akkor szigorításra van szükség – mondta Gulyás Gergely a rádióműsorban, azzal kapcsolatban, hogy a járványterjedés rendkívül felgyorsult az elmúlt két hónapban. Hozzátette: az elmúlt hetekben az volt a prioritás, hogy az egészségügyi rendszert ne terheljük túl, miközben az ország működőkését nem állítjuk le, de ha veszélybe kerül az ellátás biztonsága, akkor a kormánynak lépnie kell.

Hangsúlyozta, hogy bár a magyar halálozás jobb, mint az európai átlag, jelentősen romlik, ezért a kormány az eheti, kétnapos kormányülésen további szigorításokról dönt majd.

Bár a miniszter arról nem nyilatkozott, pontosan milyen korlátozások jöhetnek, de az elmondta: szerinte fontos, hogy az iskolák nyitva maradjanak, azt viszont nem tartja elfogadhatónak, hogy a maszkviselés szabályát tömegesen nem tartják be, így a készülő intézkedések egyik fontos eleme a maszkviselés betartatásának további szigorítása lesz. Valamint hozzátette: bár még erről nem döntöttek, de az szinte biztos, hogy az egyénekre és az intézményekre nézve is újabb intézkedések várhatók.

A koronavírus-elleni vakcinával kapcsolatban pedig elmondta: a járvány a vakcina megérkezéséig tart, a beoltási terv kidolgozása pedig az operatív törzs feladata. A vakcina mindenképpen ingyenes lesz, de nem lesz kötelező, beszerzésük pedig a lélegeztetőgépekéhez hasonlóan fog történni, versenyre lehet számítani az országok között – tette hozzá.

Portfolio