Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A háziorvos is felírhatja ezentúl a koronavírus-betegeknek a favipiravir tablettát


A koronavírus-járvány harmadik hullámában meredeken emelkedő betegszám miatt Kásler Miklós a fertőzés kórházi kezelésében már hatásosnak bizonyult favipiravir tabletta ambuláns alkalmazásáról döntött. Az emberi erőforrások miniszterének ajánlásáról hétfőn kaptak tájékoztatást a háziorvosok – derül ki a kormányzati tájékoztató portál híréből.

A gyógyszert eddig csak a kórházakban kezelt betegeknél alkalmazták, és az a tapasztalatok szerint megakadályozhatja a tünetek súlyosabbra fordulását. Mostantól már a háziorvos is felírhatja az otthonukban gyógyuló enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegek kezelésére, ezzel is elősegítve a betegség könnyebb lefolyását és csökkentve a kórházi kezelést igénylő betegek számát.

A favipiravir alkalmazásának szükségességéről és lehetőségéről a háziorvos dönt, magzatkárosító hatása miatt nem alkalmazható például várandósság alatt. A gyógyszeres terápia javasolt hossza 5 nap, alkalmazásához beleegyező nyilatkozat szükséges.

MAGYAR ORVOSI VÉNY ELLENÉBEN A PATIKÁKBAN INGYENESEN KIVÁLTHATÓ.
Az ellátás folyamatos biztosítása érdekében az orvos a készítményt e-receptre és papírvényre is felírhatja az igazoltan COVID-19 pozitív betegek részére.

A PÁCIENS DIAGNOSZTIZÁLÁSA TÖRTÉNHET POZITÍV TESZT UTÁN VAGY A HÁZIORVOS ÁLTAL, TÜNETEK ALAPJÁN, AKÁR TELEMEDICINA KERETÉBEN IS.

A felírt gyógyszert a beteg megbízottja is a TAJ-szám bemondása alapján bármely közforgalmú gyógyszertárban megkaphatja. A gyógyszer kiváltója megkapja az alkalmazására vonatkozó tájékoztatót az erre vonatkozó beleegyező nyilatkozattal együtt.