Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

A háború miatt pánikvásárlásokba kezdtek a magyarok


Úgy tűnik, a magyarok kezdenek aggódni a közelgő tél miatt, vannak olyanok, akik többféle fűtési módra próbálnak berendezkedni: ha esetleg nem jön gáz Oroszországból, akkor átállnának más fűtésre.

“Az elmúlt években a tél hosszától függően 12-14 köbméternyi tüzelő fogyott el. Látva az árakat, az idén egyben megvettük a fát, éppen a múlt héten hozták meg, több mint 400 ezer forintot fizettünk, vagyis 144 ezerrel került többe, mint egy éve. Az nagyjából egy havi nyugdíjma” – mondta a Népszavának Cserkúti Aranka, aki férjével egy háromszobás kaposvári kertvárosi házban él.

– Ha a két gyerekünk nem fizeti ki a felét, nem is tudtuk volna megvenni. Így is túlköltöttük magunkat, szó volt róla, hogy egy hosszú hétvégére elmegyünk a Balatonra, de ez kútba esett. A téli fűtés elvitte a pénzt.

Előrehozott vásárlások

“Az idén február óta eltelt öt hónap alatt nagyjából két évnyi mennyiségű tűzifát vásároltak fel az emberek. A készletek lassan kimerülnek, a vegetációs időszak miatt a fakitermelés újrakezdése csak szeptember környékén várható” – ezt már az Egererdő Zrt. egri Tűzifa Centrumának egyik munkatársa mondta a lapnak.

Az árak nagyjából 25 százalékkal emelkedtek a korábbi hasonló időszakhoz képest: tavaly ilyenkor körülbelül 3600 forint volt egy mázsa hasított tűzifa, az idén ugyanezért már 4490 forintot kell fizetni. Az egri tűzifa-telepeken az ukrán háború kitörésének kezdete óta hatalmas érdeklődést tapasztalnak, olyanok is vesznek fát, akik csak gázkazánnal rendelkeznek.

Seftelés kezdődhetett

– A múltkor bejött egy idős bácsi, és kérdőre vont minket, hogy miért adtunk el 15 köbméter tűzifát a szomszédjának, amikor az gázzal fűt, és most ott van felhalmozva a fa az udvarán, vélhetően arra várva, hogy később majd magasabb áron tudja elpasszolni – mesélte az egyik eladó, hozzátéve: nekik semmiféle jogkörök nincs ellenőrizni, ki milyen célra vásárolja fel a téli tüzelőt.

Erőt vesznek az emberek

Eközben határozottan megnőtt az igény a cserépkályhák, kandallók iránt, sokan ugyanis attól tartva, hogy ősszel gázellátási nehézségek lesznek, előremenekülnek, és mozgatható, vagy éppen beépített kandallóval, cserépkályhával szerelik fel a lakásukat, házukat. H

Ugyanúgy, ahogy lassan másfél évtizede, amikor nem jött orosz gáz Ukrajnán keresztül, most is megnőtt a kereslet a fatüzelésű berendezések iránt. Hallom a megrendelőktől, hogy akinek lehetősége van, erdőt vásárol, vagy nagyobb becsben tartja a meglévő erdős, fás területeit – mondta a szentesi Lantos Csaba, aki országszerte épít cserépkályhákat, kandallókat. Akkora az igény, hogy egy évre előre tele van a naptárja.