Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

A Gazprom teljesen leállította a gázszállítást, így nem jön gáz Európába


Az orosz állami gázipari konglomerátum, a Gazprom bejelentette, hogy a Németország felé gázt szállító Északi Áramlat 1 vezetéken szombaton mégsem fogják újraindítani a szállítást. Indoklásul azt állítják, hogy olajszivárgást észlelnek, de gyakorlatilag mindenki biztos benne, hogy ez a Kreml zsarolása, amiért az EU ársapkát tervez bevezetni az orosz gázra.

Fotó: oroszhirek.hu

Az olajszivárgás a Gazprom szerint a turbina károsodását jelzi, és még csak hozzávetőlegesen sem közölték, hogy mikor fogják újraindítani a gázszállítást. Az európai kormányok már hetek óta készülnek arra, hogy Oroszország előbb-utóbb fegyverként fogja használni a szénhidrogénforrásait Európa ellen, hogy azt eltántorítsa Ukrajna támogatásától.

Az Északi Áramlat 1 egy 1200 km hosszú gázvezeték a Balti-tenger alatt, Szentpétervártól Északnyugat-Németországig. Ha a vezeték teljes kapacitását kihasználják, naponta 170 millió köbméter földgáz is jöhetne rajta. Az ukrajnai agresszió kezdete óta azonban a Gazprom jelentősen visszafogta a szállításokat, és többször le is állították a vezetéket. A mostani lezárás előtt a vezeték mindössze húsz százalékos kapacitással üzemelt.

Az európai uniós vezetők elítélte a leállást, és Oroszországot zsarolással, illetve a gázellátás fegyverként való felhasználásával vádolja.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.