Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A fizetésünket is érinti egy új jogszabályváltozás, erre figyeljenek a magyar munkavállalók


Sok éven át változatlan volt az összeg, amit levonhatnak a fizetésünkből, most emelés történt. Mutatjuk, mennyivel kevesebbet kapunk, ha a tartozásunkat, melyet nem tudunk fizetni, követeléskezelőnek adják át.

Fotó: Shutterstock

Január elsejétől változott az a szabály, amely a fizetésről levonható összegről rendelkezik, ha nem tudjuk megfizetni a tartozásunkat és azt követeléskezelő veszi át. A hosszú évek után történt emelés szabályait járta körbe szakértőkkel a Pénzcentrum.

A végrehajtási törvény szerint korlátlanul elvonható a fizetésnek az öregségi nyugdíjminimum ötszöröse feletti része. 2008-ban talán még a 142 500 forintos korlát méltányos lehetett, a nyugdíjminimumot azonban 2008 óta nem emelték, ennek összege azóta is 28 500 forint.

Menyinek kell nálunk maradnia?

Varga Dávid, az EOS Magyarország fedezetlen követeléskezelési igazgatója szerint az összeg éppen januárban változott, vagyis valamivel azért jobb a helyzet, mint előtte.

A szabály 2023. január 1-jén módosult, előtte valóban a nyugdíjminimum ötszöröse feletti rész volt korlátlanul levonható.

A jelenleg hatályos törvény szerint a levonások után fennmaradó összegből korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely meghaladja a 200 ezer forintot.

A bruttó munkabérből le kell vonni az adót, adóelőleget, TB járulékot, magán-nyugdíjpénztári tagdíjat és az egyéb járulékokat.

Az így fennmaradó nettó összegből legfeljebb 33 százalékot lehet levonni, kivételesen 50 százalékot (amennyiben több végrehajtást kérő is van).

Az adós a munkabéréből mindenképp meg kell, hogy kapjon minimum 60 ezer forintot.

Amennyiben azonban az így kiutalandó összeg meghaladná a 200 ezer forintot, akkor az adósnak csak 200 ezer forint utalható ki, az efölötti részt szintén a követelés teljesítésére kell kiutalni a végrehajtást kérőnek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük