Közzétette - Kategória - Beregi Krónikák, Beregi sziréna, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei bünügyi krónikái, Vezér cikkek

A fiatal mátyusi gyújtogatók letartóztatását kezdeményezték


A Nyíregyházi Járási Ügyészség a letartóztatását indítványozza annak a két fiatalnak, akik vasárnapra virradóan Mátyuson betörtek a polgármesteri hivatalba és a helyi könyvtárba is, majd mindkét helyszínt felgyújtották azért, hogy a nyomokat eltüntessék.

A nyomozás adatai szerint a 16 éves fiatalkorú helyi és a 20 éves, tiszakerecsenyi társa július 12-én hajnalban a mátyusi polgármesteri hivatal ajtaját betörték, majd onnan számítógépeket és italokat hoztak el, amelyeket elrejtettek egy közeli ingatlanon. Ezután a hivatalban tüzet gyújtottak, majd átmentek a helyi könyvtárba, melynek az ablakát betörve jutottak be az épületbe. Innen is számítógépeket loptak el, majd itt is tüzet gyújtottak. A könyvtárban keletkezett a nagyobb kár, ahol több számítógép is kiégett. Az ellopott dolgok értéke 200 ezer forint, azonban a tűz összesen 1 millió forint kárt okozott a helyi önkormányzatnak.

A lopás és rongálás bűntettével gyanúsított fiatalokat a rendőrség még aznap elfogta és őrizetbe vette. Az ügyészség azért indítványozza a büntetlen előéletű fiúk letartóztatását, mert egyikükkel szemben próbára bocsátást alkalmaztak korábban, míg a másik ellen több nyomozás is folyik, sőt a bíróságon is van már hasonló ügye. Fennáll annak is a veszélye, hogy szabadlábon veszélyeztetnék a bizonyítást a gyanúsítottak.

Amennyiben a fiatalkorú gyanúsítottat a bíróság letartóztatná 1 hónapra, akkor azt javítóintézetben kellene végrehajtani, míg felnőtt társa börtönbe kerülhet.