Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A fél országra másodfokú figyelmeztetést adtak ki – Felhőszakadás és zivatar bárhol előfordulhat


Egy hullámzó frontálzóna éri el a Kárpát-medencét, amely hatására csapadékra és nagy hőmérséklet-különbségre kell számítani.

Tizenegy vármegyére (Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Zala) adott ki másodfokú figyelmeztetést péntekre a zivatarok miatt a meteorológiai szolgálat, az ország többi részén elsőfokú riasztások lesznek érvényben. Felhőszakadásokra is országszerte figyelmeztetnek.

Az előrejelzés szerint délelőtt csökken a felhőzet, általában több órára kisüt a nap, azonban délután már erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, valamint az északnyugati, nyugati határhoz közeledve a nap nagyobb része inkább felhős lehet. A csapadékhajlam átmenetileg csökkenhet, majd délután északkeleten és az Alföldön újból nő a zápor, zivatar esélye. Este, késő este délnyugat felől egy nagyobb csapadékrendszer is érkezhet. Zivatarok környezetében átmenetileg megerősödhet, sőt viharossá fokozódhat a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet tág határok, 22 és 37 fok között alakul. Északnyugatról délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket.

A zivatarokhoz viharos széllökés, jégeső és felhőszakadás társulhat. Heves zivatar is kialakulhat, amelyet károkozó szélroham és akár 5 centiméter feletti jég kísérhet.

Szombaton napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel, a nap második felében pedig sokfelé meg is vastagodhat a felhőzet. Összességében több helyen, több hullámban valószínű eső, zápor, zivatar. Az északi, északnyugati szél főleg a Dunántúlon megélénkül, zivatarok környezetében viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 22 fok között alakul. A csúcshőmérséklet 19 és 29, a Tiszántúlon 30 és 34 fok között valószínű.

Vasárnap a zártabb felhőtakaró szakadozik, majd felhőátvonulások várhatók, több-kevesebb napsütéssel. A Dunától keletre többfelé, majd egyre kevesebb helyen valószínű eső, záporeső, zivatar. A nap második felében a Dunántúlon is előfordul elszórtan csapadék. Sokfelé erős, helyenként viharos lesz az északnyugati, nyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 26 fok között alakul. A csapadékos tájakon lesz a hűvösebb.

Szombaton és vasárnap is országszerte zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük