Közzétette - Kategória - Szabolcs Szatmár Bereg megyei sziréna, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hírei

A durva időjárás miatt tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Szabolcs és Hajdú-Bihar megyékben


Újabb két megyére rendelt el tűzgyújtási tilalmat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Azt írták, hogy – a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével – 2022. június 24-étől, péntektől

KIHIRDETIK A FOKOZOTT TŰZVESZÉLYT, ÉS TŰZGYÚJTÁSI TILALMAT RENDELNEK EL HAJDÚ-BIHAR ÉS SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE TELJES TERÜLETÉN.

A hivatal szerint minderre a kritikusan száraz talajviszonyok és a kánikula, valamint az előreláthatóan továbbra is csapadékszegény időjárásra való tekintettel van szükség. Emlékeztettek arra is, hogy négy másik megyében (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok) már néhány napja elrendelték a tilalmat, amely azóta is érvényben maradt.

Közleményükben azt írták: az aszály és a kánikula miatt megnőtt a kockázata az intenzívebb, gyorsan terjedő felszíni tüzek kialakulásának mind az erdőkben, mind a mezőgazdasági területeken, és ezekből a tüzekből könnyen alakulhatnak ki koronatüzek is. A Magyarországon érvényben lévő tilalmakról az erdotuz.hu oldalon állandóan lehet tájékozódni.

Ez mit jelent?

Azt, hogy tilos tüzet rakni a külterületi ingatlanokon található erdőkben és fásításokban, és azoknak 200 méteres körzetében. Nem mentesülnek ez alól a tűzrakó helyek sem, illetve a parlag- és gazégetés is tilos.