Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

A drágulás miatt már 270 beruházást állított le a kormány 2100 milliárd forint értékben


Tízezer milliárd forintnyi fejlesztést kellett konszolidálni, a magyar állam ennek megfelelően felfüggesztett bizonyos beruházásokat, mintegy 270 ilyen döntés született, 2100 milliárd értékben – mondta Csepreghy Nándor, az építési és beruházási miniszter helyettese a Portfolio Property Investment Forum konferencián.

Fotó: MTI

Csepreghy beszélt arról is, hogy a felfüggesztett beruházásokat újratervezik, és 2025-2026-ban újraindítják őket. A már elindult beruházások nem állnak le, de egy 15-20 százalékos költségnövekedéssel számolni kell, ezért 750 milliárd forint plusz forrást terveznek be ezekhez. A feladatok megvalósítását fogja segíteni az a keretjogszabály, amit szeptember végén, október legelején tervezetten az Országgyűlés elé terjesztenek. Az új szabályokról elmondta, hogy meg fog szűnni az a gyakorlat, miszerint elfogadnak csupán egy darab kivitelezői ajánlatot egy projektnél, mostantól legalább négy érvényes ajánlatnak kell érkeznie a kivitelező kiválasztásánál.

Az államtitkár szerint a felfüggesztett beruházásokat újratervezik és 2025–2026-ban a tervek szerint újraindítják. A már elindult beruházások nem állnak le, de egy 15-20 százalékos költségnövekedéssel számolni kell és azt kezelni is kell, 750 milliárd forint plusz forrás betervezésével. A feladatok megvalósítását fogja segíteni az a keretjogszabály, amit szeptember végén, október legelején tervezetten az Országgyűlés elé bocsátanak. Utóbbiról már Lázár János tárcavezető is beszélt.

Azt is hozzátette Csepreghy, hogy a beruházási törvény elfogadása után szeretnék az építésügy általános szabályait rendezni, az alapanyagellátási kérdések, illetve a szabályok kialakítását is beleértve. „A legfontosabb cél a törvényekkel, hogy elérjük azt a 2030-as vállalást, hogy Magyarország a legversenyképesebb legyen. Ebben kiemelten kezeljük a hazai építőipart, a szakma képviselőit, és kérünk egyben partnerséget a piactól” – mondta.

Csepreghy Nándor csütörtökön már másodszor kerül a hírekbe. Az államtitkárról kiderült, hogy nettó kétmillió forintot keres az Áder János volt köztársasági elnök által alapított Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnál.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.