Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A drágulás az őszi gyümölcsöket sem kíméli: ennyibe kerülhetnek idén az őszi gyümölcsök


Tavaly nagyon gyenge éve volt az almatermesztőknek, idén viszont egy fokkal jobb lehet a helyzet. A szőlő várhatóan nem drágul majd sem a boltokban, sem a piacon. Ezt iparági szakértők mondták el a Pénzcentrumnak.

A Pénzcentrum portál szakértőket kérdezett meg a várható termésmennyiségről, valamint az árakról. Apáti Ferenc, a Fruitveb alelnöke elmondta, hogy idén jobb volt az idő az alma számára, mint tavaly. Nem lesz kiváló a termés, de összességében nem lesz gond a mennyiséggel. A tavaszi fagyok a Dunántúl és az ország középső részét érintették, ott valamennyivel kevesebb lesz a gyümölcs. A termőterület nagy része viszont az észak-keleti országrészen található, amit a súlyos kora tavaszi fagyok elkerültek. Az időjárás május óta nagyjából megfelelően alakul, bőven volt csapadék, viszonylag kevés kánikulával járó időszakkal, ami így nem okozott olyan nagy hő- és sugárzási stresszt.

A tavalyi évhez képest jóval nagyobb terméshozammal számolnak. 2022-ben a betakarított termés mennyisége nem érte el a 400 ezer tonnát sem. Idénre azonban 500-550 ezer tonnát jeleznek előre, amiből 400-430 ezer tonna ipari alma, míg 100-120 ezer tonna étkezési alma.

Ami a fajtákat illeti, nincs nagy eltérés, kiegyensúlyozott termés látszik. A méretek szintén igen kedvezőek, köszönhetően az optimális időjárásnak. Tavaly sajnos nagyon sok apró gyümölcsöt szüreteltek, ami már nem kerülhetett a boltok polcaira – mondta el Apáti Ferenc.

Jó hír, hogy mind a csemege, mint a borszőlő esetében viszonylag jó termésszámokat hozhat. Szabó Márton, a Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetségének elnöke elmondta, hogy tavasszal, a szőlő érésekor sokat kellett harcolni az időjárással, de nem mindenhol és nem egyforma mértékben.

Kőszeg és Sopron környékén egész kellemes volt az időjárás, komoly fagyokkal és jégkárokkal nem kellett számolniuk. A balatoni területeken viszont rosszabb volt az idő, ráadásul előbb jött képbe a peronoszpóra is, ami szintén fejtörést okozott a gazdák számára. A szakember hozzátette, hogy összességében nem lesz rossz év, így jelentős drágulásra nem kell számítani.

A csemegeszőlő esetében a tavalyi átlagos lesz a jellemző, a borszőlő esetében azonban probléma lehet, hogy a legtöbb borászatban és pincészetben még ott vannak az eladatlan borok, így inkább a rajtuk maradt mennyiségtől akarnak majd megszabadulni. Egyedül a munkaköltségek növekedése okozhat áremelkedést, hiszen hiába a gépesítés, a szőlősgazdák nem tudják elengedni a kétkezi munkát, amit meg kell fizetni. Emellé jön az üzemanyag és a növényvédő szerek folyamatos áremelkedése.

Szabó Márton kiemelte, hogy bármekkora lesz a drágulás 30-40-50 százalékkal biztosan nem kell számolni ősszel a szőlő esetében – írja az Agroinform.hu.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük