Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A családtámogatások további bővítését és adócsökkentést is ígért az új miniszter


Az áfacsökkentést veszélyes dolognak tartja, hiszen az a pénz megmarad a kereskedőnél, amelyek többsége külföldi – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterjelölt gazdasági bizottsági meghallgatásán. Azt is elmondta, hogy az árstop alá eső termékek száma nőhet – írja a hvg.

Fotó: Origo

Vizsgálja a kormány azt, mely területeken következhet be még ársokk, amely a fogyasztói árak maximálását teszi szükségessé a háztartások pénzügyi stabilitása érdekében. Ameddig szükséges, ezeket az intézkedéseket fenn kell tartani – mondta Nagy Márton az Országgyűlésben.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöki székéből a miniszterelnök gazdasági tanácsadójává avanzsált szakember az alakuló kormányban a gazdaságfejlesztési portfóliót kapta, szerdai bizottsági meghallgatásai előtt azonban ennek elemei helyett inkább az volt világos: Nagy Márton fontos szerepet kaphat a Fidesz-kormány gazdaságpolitikai irányvonalának kialakításában. Ez az érzés a meghallgatások után sem változott, annál is inkább, mivel területeinek, az előtte álló feladatoknak a felvázolásánál sokszor szinte szó szerint hallhattuk azokat a prioritásokat, amelyeket az elmúlt időszakban Orbán Viktor emlegetett felszólalásaiban – Nagy Márton a miniszterelnök felsorolásain túllépve keretbe foglalta, mit is akar a kormány:

De hogyan is tekint Nagy Márton a gazdaságfejlesztésre? Mint kifejtette, célja a fenntartható felzárkózás megteremtése, amely időről időre mást jelent, most éppen önálló és önellátó gazdaságot. Ez állhat amögött, hogy a kiskereskedelem mellett a biztosítási szektor és az építőanyag-ipar esetében is stratégiai célnak tekinti a magyar tulajdonrész dominanciáját.

Az önállóság eszköze szerinte az önálló monetáris politika, vagyis a forint megtartása „rövid és középtávon”, a hosszabb távval kapcsolatban pedig úgy tartja, előbb megfelelő fejlettségi szintet kell elérni, és utána érdemes egyáltalán elgondolkozni ezen. Emellett fontosnak tartja az önálló fiskális politikát – benne az önálló adópolitikával is. Mindez azt is jelenti, hogy a globális minimál társasági adót még mindig nem tartja elfogadhatónak: az alacsony adók (itt a társasági és a személyi jövedelemadóra gondol) versenyelőnyt jelentenek, ezeket nem akarja feladni a kormány – emelte ki. Ennek megfelelően további adócsökkentést ígért, amely elsősorban a munkáltatói járulékok további visszafogását jelentheti szerinte, illetve a családtámogatások további bővítését (akár a lakáspolitikában) is fontosnak tartja.

A gazdaságfejlesztésben is fontos szerepet adna a családpolitikának, amelynek sikerét szerinte az is jelzi, hogy jelentősen nőtt a házasságkötések száma. Fontos emellett a vidék felzárkóztatása, a kis- és közepes vállalkozások versenyképességének erősítése, a hazai vállalkozások profitegyenlegének növelése, az állami, magán- és háztartási beruházások magas szintjének fenntartása – ezeket a célokat egyébként Orbán Viktor tavasszal a gazdasági évnyitón sorolta fel részletesen.

hvg